Timea a Pelka
Text dotazu
Jaký význam má křestní jméno Timea a příjmení Pelka?
Odpověď
Dobrý den, nejprve k první části Vašeho dotazu.
Podle M. Knappové je z maďarštiny přejaté ženské osobní jméno Timea řeckého původu (z Euthymia). Lze je vyložit jako „radostná, dobré nálady“. Domácké podoby: Timka, Zimča, Timuška, Timečka apod.
Slovensky, maďarsky: Tímea; německy, srbochorvatsky: Timea.
Jmeniny: 3. května (podle maďarské příručky a slovenského  kalendáře).
Na internetové stránce  http://www.jmenasvatky.cz/kdy-ma-svatek-Timea/ je uveden význam „sladká“ a svátek 18. května.
Četnost jména a oblasti použití naleznete na stránkách http://www.kdejsme.cz/jmeno/Timea/pocet/
Příjmení Pelka je podle D. Moldanové odvozeno od stejného kmene jako příjmení Pela, u něhož uvádí několik možností vzniku: z osobního jména  Pelhřim (z latinského jména Peregrin, z lat. pelegrinus = poutník, domácí podoby Pelda, Pelek), z obecného jména pela = větroplach, ze slovesa pelovat = pelášit, utíkat.
Další příjmení odvozené ze stejného kmene: Pelák, Pelán, Pelant, Pelda, Pelka aj.
Četnost a rozložení příjmení Pelka v ČR zjistíte na stránce http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Pelka/pocet/
Použitá literatura:
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude Vaše dítě jmenovat? 3. dopl. a přeprac. vyd. Praha: Academia, 2001, s. 144, 299-300. ISBN 80-200-0775-X.
Kotík, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897, s. 71. Dostupné z: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/20578131
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. vyd. Praha: Agentura Pankrác, 2004, s. 137.
ISBN 80-86781-03-8.
Webové stránky:
http://www.kdejsme.cz
http://cs.wikipedia.org/wiki/Jmeniny_na_Slovensku
http://www.jmenasvatky.cz/kdy-ma-svatek-Timea/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
02.01.2013 07:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu