Thesis about the samizdat
Text dotazu
Hello,
I am looking for some samizdat articles written or translated in English or (better) in French. I would like to focus my thesis on the rise of the Velvet Revolution, so from 1986 to 1990.
The best should be some online documents but I would also be ok to borrow some.
Thanks in advance,
Odpověď
Dear Augustine,
we found a few documents, which could help you with your theses.
In the National Library, in Klementinum you can borrow following books for present study:
• GOETZ-STANKIEWICZ, Marketa, ed. Good-bye, samizdat: twenty years of Czechoslovak underground writing. Evanston: Northwestern University Press, 1992. XXI, 309 s. ISBN 0-8101-1035-0.
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000179938&local_base=NKC
Part of this book is also available on Google books. https://books.google.cz/books?id=IKzG9x5OKgAC&pg=PR4&lpg=PR4&dq=Good+bye,+samizdat+:+twenty+years+of+Czechoslovak+underground+writing&source=bl&ots=88jeAtOvfX&sig=DA2ZYV02VzRpQXyluRvC_xsZKuw&hl=cs&sa=X&ved=0ahUKEwigpL_jmYrQAhVF1hQKHZltCTQQ6AEIUDAG#v=onepage&q=Good%20bye%2C%20samizdat%20%3A%20twenty%20years%20of%20Czechoslovak%20underground%20writing&f=false
• SKILLING, H. Gordon. Samizdat and an independent society in Central and Eastern Europe. First published. Columbus: Ohio State University Press, [1989], ©1989. xi, 293 stran. ISBN 0-8142-0487-2.
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000176789&local_base=NKC
https://books.google.cz/books?id=ZxaxCwAAQBAJ&pg=PA262&lpg=PA262&dq=Parallel+politics+:+essays+from+Czech+and+Slovak+samizdat&source=bl&ots=yF3L_f4WBd&sig=AQNl0M3wfUYKfJzcxRvkKREkjvg&hl=cs&sa=X&ved=0ahUKEwje8Jf4norQAhUFWRQKHdhHBzIQ6AEIJjAB#v=onepage&q=Parallel%20politics%20%3A%20essays%20from%20Czech%20and%20Slovak%20samizdat&f=false
In library of AV ČR - Ústav pro soudobé dějiny Praha you can borrow following books for present study:
• MILLER, Frederic P. et al. Velvet Revolution: Dissolution of Czechoslovakia, Samizdat, Communist Party of Czechoslovakia, Mikhail Gorbachev, Glasnost, Prague Spring, Candle demonstration in Bratislava. Beau Bassin: Alphascript Publ., 2009. 96 s. ISBN 978-613-0-05225-6.
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=004499513&local_base=SKC
Through licence database EBSCO Discovery service we found a lot of articles in english, which you can study online, if your are a registered member in National library.
• MACHOVEC, M. The Types and Functions of Samizdat Publications in Czechoslovakia, 1948-1989. Poetics Today. 30, 1, 1-26, 2009. ISSN: 03335372.
http://ezproxy.nkp.cz/login?url=http://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&db=a9h&AN=37194528&lang=cs
• SCHAPIRO, M. Fading Czech velvet. Nation. 268, 18, 38-41, May 17, 1999. ISSN: 00278378.
http://ezproxy.nkp.cz/login?url=http://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&db=a9h&AN=1831510&lang=cs
•             LUERS, WH. CZECHOSLOVAKIA: ROAD TO REVOLUTION. Foreign Affairs. 69, 2, 77-98, 1990. ISSN: 00157120.
http://ezproxy.nkp.cz/login?url=http://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&db=bth&AN=9005212604&lang=cs
• RITTER, Daniel P. Civil Society and the Velvet Revolution: Mobilizing for democracy in Czechoslovakia. COSMOS WP 2012/4. 31 s.
http://hdl.handle.net/1814/26177
In Václav Havel library is available book:
• PREČAN, Vilém. Samizdat: Alternative Culture in Central and Eastern Europe - from the 1960s to the 1980s. Bremen: The Research Centre for East European Studies at the University of Bremen, 2002. 48 s. ISBN 3-936604-00-2.
https://archive.vaclavhavel-library.org/viewBookCatalogue.php?title=samizdat&language=anglicky&searchType=extended&itemDetail=355
You can also use the key words and search in Union Catalogue of the ČR, licensed database EBSCo discovery service and Google Scholar.
http://www.en.nkp.cz/ (Catalogues and Databases)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.11.2016 12:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu