Těžba stříbra v obci Včelákov
Text dotazu
Těžilo se na Včelákově stříbro a bylo dodáváno do mincovny v Kutné Hoře ? Do Třicetileté války těžbu stříbra na Včelákově řídil údajně Sotona, původem z Itálie. Je něco známo o tomto jménu ?
Odpověď
Jednoznačně lze doložit, že ve Včelákově se stříbro těžilo, podrobnější informace lze nalézt například ve Vlastivědných listech č.2/2007. http://muzeum.skutec.cz/wp-content/uploads/Vcelakov.pdf.   I v další níže uvedené literatuře.
Bližší informace o dodávkách stříbra do kutnohorské mincovny a jménu Sotona by bylo potřeba vyhledat v archivech, matrikách a materiálech, které nejsou v naší knihovně dostupné. Níže uvádíme seznam literatury, které by Vám mohla pomoci. V které knihovně mají tituly k dispozici lze zjistit v souborném katalogu ČR. http://aleph.nkp.cz/F/HDDV3KG3P8TBX3HQSRJY224SQ6RLHXSIB517HCB7C29LNY6TEF-16014?func=file&file_name=find-b&local_base=SKC
Šimek, Josef. Kutná Hora v XV. a XVI. století: řada obrazů, pojednání a črt z kulturních a politických dějin kutnohorských. V Kutné Hoře: Karel Šolc, 1907. 258 s.
Kutnohorsko: vlastivědný sborník.  Příspěvky k dějinám dolování stříbra
Dewotý, Josef Fr. a Kořínek, Jan. Staré paměti Kuttnohorské, w dwadcjti drahých rudnjch kamenjch (gimž hornjci Handštány řjkagj). [2. uprav. vyd.]. Praha: Knížecí arcibiskupská knihtiskárna u Josefy Fetterlowé w Semináři, 1831. xi, 267 s., obr. příl. (i rok 1997)
Hruška, Jiří. Historie těžby nerostných surovin v Železných horách: přehled podle geomorfologických jednotek a hlavních typů nerostných surovin. 1. vyd. Praha: Jiří Hruška, 2000. 24 s.
Leminger, Emanuel. Královská mincovna v Kutné Hoře. Vyd. 2. Kutná Hora: Kuttna, 2003. 180 s. ISBN 80-86406-29-6.
Petráň, Zdeněk. Mince ražené ve Vlašském dvoře. [Kutná Hora: Město Kutná Hora], 2002. 20 s. ISBN 80-239-4407-X.Kořínek, Jan. Staré paměti kutnohorské. Kutná Hora: Kuttna, 1997. 136 s. ISBN 80-238-2135-0.
Použité zdroje
http://aleph.nkp.cz/F/HDDV3[…]e=find-b&local_base=SKC
http://muzeum.skutec.cz/wp-content/uploads/Vcelakov.pdf
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Pardubice
Knihovna
Krajská knihovna v Pardubicích
Datum zadání dotazu
12.03.2015 11:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu