těžba stříbra v Jihlavě
Text dotazu
Dobrý den.
Ráda bych Vás touto cestou požádala o informaci, zda existuje nějaká literatura v německé jazyce, která se zabývá historií těžby stříbra v Jihlavě (nejstarší hornické město, těžba stříbra byla významná zejména ve 13. a 14.století).
Odpověď
Dobrý den,
Jihlava jako Slovanská osada na Vysočině při haberské stezce je doložena od roku 1233. Tato osada byla  dočasně v rukou církevních institucí, rozvoj dolování stříbra vedl k založení královského horního města. Původně čistě moravské město bylo založeno Václavem I. po objevu stříbrných žil v okolí (1237-1239). Od 40. do 90. let 13. století bylo nejvýznamnějším střediskem  těžby stříbra, zároveň zde patriciát z Prahy (Eberhartovci)a Brna vedl mincovnictví a další činnosti.
Do roku 1945 tvořila Jihlava se svým okolím druhou největší německou jazykovou enklávu na území českých zemí.
V bázi NKC Národní knihovny, http://www.nkp.cz,  záložka Katalogy a databáze jsme nalezli následující záznamy o literatuře :
-[Č.záznamu: 000740905]
Silberbergbau und Münzprägung in Iglau : Sammelband der Beiträge. -- Jihlava : Muzeum Vysočiny, 1999. -- 111 s. : il., faksim. ; 21 cm Bibliografie na konci statí
-[Č.záznamu: 000740904]
Silver-mining and coinage of Jihlava (Iglau). -- Jihlava : Muzeum Vysočiny, 1999. -- 110 s.
-[Č.záznamu: 002172335]
Jihlava - Staré Hory : archeologický výzkum středověkého důlního, úpravnického a obytného areálu v letech 2002-2006 : příspěvek ke studiu středověkého rudného hornictví = Jihlava - Staré Hory (Iglau - Altenberg) : archäologische Ausgrabungen des mittelalterlichen Bergbau-, Aufbereitungs- und Siedlungsplatzes in den Jahren 2002-2006 : zum Studium des mittelalterlichen Erzbergbaus / Petr Hrubý ; Jan Klápště et Zdeněk Měřínský curantibus editae. -- Praha : Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze, 2011. -- 307 s.
-[Č.záznamu: 001289499]
Rudné a uranové hornictví České republiky / kolektiv autorů ; [editor Jan Kafka]. -- Ostrava : Anagram, 2003. -- 647 s.
Obsahuje bibliografii a rejstřík a anglické a německé resumé.
-[Č.záznamu: 002026272]
Uebersichtliche Geschichte des Bergbau- und Hüttenwesens im Königreiche Böhmen von den ältesten bis auf die neuesten Zeiten : nebst einer Geschichte der einzelnen noch im Betriebe stehenden wie auch der aufgelassenen montanistischen Unternehmungen in diesem Lande / verfasst von Johann Ferdinand Schmidt v.Bergenhold. -- Neue unveränderte Ausg.. -- Prag : Franz Řivnáč, 1880. -- xii, 370, xii s.
-[Č.záznamu: 002166367]
Umrisse einer Geschichte der böhmischen Bergwerke / von Kaspar Sternberg. -- Prag : Gottlieb Haase Söhne, 1836-1838. -- 3 sv.
-[Č.záznamu: 000203062]
Iglau : kulturhistorischer Stadtführer / [text] Zdeněk Jaroš, Zdeněk Křesadlo ; [Übersetzung Alena Jakubíčková]. -- Jihlava : Stadtamt, 1996. -- 179 s.
-[Č.záznamu: 001496823]
Těžba a zpracování drahých kovů : sídelní a technologické aspekty / Karel Nováček ed.. -- Praha : Archeologický ústav AV ČR ; Brno : Archeologický ústav AV ČR ; Plzeň : Západočeské muzeum, 2004. -- 223 s.  Část. latinský text, část. souběžný anglický a německý text, anglická a německá resumé. Obsahuje bibliografie a bibliografické odkazy.
-Z.Měřínský-E.Zumpfe. Der Bergbau und die Baseiedlung des südwestlichen Mährens . Archeologia historica 7,1982, s. 132-134.
Doporučené odkazy :
http://www.hornickyspolekstribro.cz/strana/hornicka-muzea-v-cr/
http://muzeum.ji.cz/
http://www.jihlava.cz/kralovskemesto/pdf/hornicka-stezka-s.pdf
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2013 13:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu