Těžba rudných nerostů v Krušných horách
Text dotazu
Dobrý den,
na univerzitě jsem dostal zadání referátu s názvem "Budoucnost těžby rudných nerostů v Krušných horách". Rád bych Vás požádal o doporučení literatury či jiných zdrojů informací o rudných ložiscích (známých i těžených)v Krušných horách.
Mnohokrát Vám děkuji!
Odpověď
Dobrý den,
knihy můžete dohledat ve volně dostupných katalozích na adrese http://aleph.nkp.cz/F, především Souborný katalog ČR (báze SKC, zde kromě bibliografického záznamu daného dokumentu také uvidíte informaci, která česká knihovna titul vlastní), Česká národní bibliografie (báze ČNB) a katalog NK ČR (báze NKC).
Příklady vyhledaných knih v Souborném katalogu ČR pomocí klíčový slov Krušné hory, těžba, ložiska, rudy, apod.:
* Weinhold, Günter. Die Zinnerz-Lagerstätte Altenberg/Osterzgebirge: Bergbaumonographie. Dresden: Sächsisches Landesamt für Umwelt und Geologie, 2002. 273 s. Bergbau in Sachsen; Band 9.
Klíčová slova: Krušné hory * Německo * geologie * hornictví * ložiska rud * mineralogie
* Pinta, Václav. Kremsiger Gebirge: historie rudného dolování v přísečnickém revíru. Chomutov: Václav Pinta, 2001. 31 s. ISBN 80-238-6963-9.
Klíčová slova: ložisková geologie -- Česko * těžba rud -- dějiny * těžba rud -- Česko * Krušné hory (Česko a Německo)
* Bernard, Jaromír., Götz, Antonín. a Urbanec, Jaroslav. Cínovec: rudný důl v Krušných horách. [S.l.: s.n., 19-- ]. 65 s.
Klíčová slova: ložisková geologie * rudní ložiska * Krušné hory (Česko a Německo)
* Baumann, Ludwig, ed. Metallogenetische Untersuchungsergebnisse aus dem Erzgebirge (Krušné hory). Freiberg: Technische Universität Bergakademie, 1996. 234 s. Freiberger Forschungshefte. Geowissenschaften. Lagerstättenlehre; C 467. ISBN 3-86012-036-0.
Klíčová slova: krušnohorsko-duryňská oblast * krušnohorský pluton * granitoidy * metalogenetická provincie * geneze ložisek * hydrotermální ložiska * parageneze * vrásnění variské * rudy Sn * rudy W * rudy Fe * radioaktivní suroviny
* Seltmann, Reimar, ed. a Breiter, Karel, ed. Ore mineralizations of the Krušné Hory Mts. (Erzgebirge): third biennial SGA meeting, Prague, August 28-31, 1995: excursion guide. Prague: Czech Geological Survey, 1995. v, 200 s., [6] l. obr. příl. ISBN 80-7075-189-4.
Klíčová slova: ložisková geologie -- Česko * rudní ložiska -- Česko * rudní mineralizace * Krušné hory (Česko a Německo)
* Breiter, Karel. Genetic types of tin deposits in the western part of the Krušné hory Mts. Plzeň: Západočeské muzeum v Plzni, 1987. 49 s. Folia Musei Rerum Naturalium Bohemiae Occidentalis. Geologica, 25.
Klíčová slova: ložiska rud * ložiska cínu
* Rojík, Petr. Historie cínového hornictví v západním Krušnohoří: kouzlo hornické Přebuzi, Nejdku a jejich okolí = Geschichte des Zinnbergbaus im westlichen Erzgebirge: Zauber der Bergstädte Frühbuss und Neudek und deren Umgebung. Vyd. 1. Sokolov: Okresní muzeum a knihovna Sokolov, 2000. 232 s. ISBN 80-238-6095-X.
Klíčová slova: hornictví -- Česko * těžba cínu -- dějiny *  Krušné hory (Česko a Německo : oblast) -- dějiny
Pokud bystě měl zájem také o české články, doporučujeme Vám opět na adrese http://aleph.nkp.cz/F využít katalog ANL - články v českých novinách, časopisech a sbornících. Příkladem opět uvádíme některé z vyhledaných článků:
* Sejkora, Jiří a Breiter, Karel. Historický rudní revír Krupka, Krušné hory = Historical ore district Krupka, Krušné hory Mts., Czech Republic. Bulletin mineralogicko-petrologického oddělení Národního muzea v Praze, 1999, 7, s. 29-45. ISSN 1211-0329.
Klíčová slova: rudy Sn * kasiterit * greizen * žíla rudní * těžba * důl * historie * Česká republika * Čechy
* Řehoř, Vratislav a Grygárek, Jiří. Hlubinná těžba a úprava magnetitu v českých zemích po roce 1945. Historie hornictví. Uhlí-Rudy-Geologický průzkum, 2012, s. 15 - 19. ISSN 1210-7697.
Klíčová slova: magnetit * rudné * revíry * ložiska * Československo * Krušné hory * Měděnec * Kovářská * Chomutovsko * hlubinná * těžba * úpravy * využití
* V Krušných horách se bude opět těžit lithium. Technik, 2012, 20(3), s. 24-25. ISSN 1210-616X.
Klíčová slova: těžba nerostných surovin * rudní ložiska *  lithium * ložiskový průzkum * Krušné hory (Česko a Německo)
* Rojík, Petr. Zapomenuté cínové revíry v českém Krušnohoří. Uhlí-Rudy-Geologický průzkum, 2009, 16(9-10), s. 19-22. ISSN 1210-7697.
Klíčová slova:
* Janoušová, Jaroslava. Zašlá sláva rudných hor. Země Světa, 2006, 5(2), s. 10-13. ISSN 1213-8193. Dostupné také z: http://www.zemesveta.cz/archiv/rocnik-2006/krusne-hory-2-2006/694-3/zasla-slava-rudnych-hor.
Klíčová slova: Holub, Emil 1847-1902 * rudy -- těžba -- Krušné hory (Česko) -- 21. stol., * Krušné hory (Česko) -- 21. stol., počátek
Zajímavé by pro Vás také mohly být odkazy volně na webu:
* http://www.hornictvi.info/histhor/lokality/krusna_h/KR_HORA.htm
* http://www.geology.cz/aplikace/fotoarchiv/galerie.php?galerie=25
* http://zpravy.e15.cz/zahranicni/udalosti/v-krusnych-horach-nasli-nemci-nejvetsi-lozisko-cinu-na-svete-909745
* http://www.krusnehory.eu/sluzby/krusnohorska-muzea/
Užitečná by také pro Vás mohla být referenční služba "Zeptejte se geologa" http://www.geology.cz/extranet/popularizace/zeptejte; případně Vám také doporučujeme navštívit knihovnu na vaší fakultě/katedře, jejíž fond jistě bude odpovídat zaměření školy a také Vaší práce.
Obor
Chemie. Krystalografie. Mineralogické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.06.2013 10:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu