Dokumenty Bernarda Bolzana
Text dotazu
Dobrý den,
hledám ke své diplomové práci níže uvedené texty. Mohli byste mi prosím poradit, kde bych je mohla prostudovat?
Bolzano, B. (1843). Ein Paar Bemerkungen über die neue Theorie in Herrn Professor Chr. Doppler's Schrift: 'Ueber das farbige
Licht der Doppelsterne und einiger anderer Gestirne des Himmels', Annalen der Physik und Chemie 60: S. 8388.
Bolzano, B. (1845). Christ. Doppler's neueste Leistungen auf dem Gebiete der physikalischen Apparatenlehre, Akustik, Optik
und optischen Astronomie, Annalen der Physik und Chemie 72, S. 530555.
Bolzano, B. (1837). Dopis Královské české společnosti nauk ze dne 25.9.1837. Archiv Akademie věd České republiky
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. První dva Vámi zmiňované texty od B. Bolzana vyšly jako články v odborném periodiku "Annalen der Physik und Chemie" a jsou v plném textu přístupné on-line přes licencované elektronické databáze čtenářům Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje či Národní knihovny České republiky. Konkrétně přes webové stránky Studijní a vědecké knihovny PK se po přihlášení do elektronické databáze článků zvolí možnost Elektronické časopisy - služba Jednotné informační brány a po vyhledání periodika (zadáváte zkrácený název Annalen der Physik) je umožněn přístup k plným textům článků například přes digitální knihovnu Gallica Free. Při hledání konkrétního dokumentu se řiďte správnými údaji z níže uvedených citací = rok vydání, strany a jako klíčové vyhledávací heslo doporučujeme zadat příjmení autora Bolzano. V případě nejasností při vyhledávání se prosím obraťte na odborné pracoviště Speciální studovna Studijní a vědecké knihovny PK.
Fyzicky jsou Vámi hledané ročníky periodika Annalen der Physik und Chemie uloženy například v  Knihovně Národního technického muzea v Praze - výtisky byste ale musela studovat prezenčně v rámci zmíněné knihovny. Dostupnější možností je využití služby DDS (Document Delivery Service), kterou zajišťuje Národní knihovna ČR pod názvem eDDO. Podmínkou je zařízené uživatelské konto u Národní knihovny ČR. Objednané články jsou žadateli dodávány v elektronické podobě ve formátu pdf. Další možnost představuje služba MVS (Meziknihovní výpůjční služba), kterou zařizuje pro své čtenáře většina knihoven ČR. Články by v tomto případě byly vyhotoveny v Praze ve formě tištěných kopií a zaslány do příslušné knihovny.
Citace článků:
1. BOLZANO, Bernard. Ein Paar Bemerkungen über die neue Theorie in Herrn Professor Chr. Doppler's Schrift: „Ueber das farbige Licht der Doppelsterne und einiger anderer Gestirne des Himmels“. Annalen der Physik und Chemie, sv. 60, 1843, 136(9), s. 83-88.
2. BOLZANO, Bernard. Christ. Doppler's neueste Leistungen auf dem Gebiete der physikalischen Apparatenlehre, Akustik, Optik und optischen Astronomie. Annalen der Physik und Chemie, sv. 72, 1847, 148(12), s. 530-555.
V případě třetího dokumentu Dopis Královské české společnosti nauk ze dne 25. 9. 1837 doporučujeme obrátit se přímo na instituci Archiv Akademie věd České republiky v Praze, kde by měl být archivní dokument uložen a dle interních provozních pravidel pravděpodobně zpřístupňován jednotlivým badatelům. Využijte tedy kontakt: Masarykův ústav a Archiv AV ČR, Gabčíkova 2362/10, Praha 8, 182 00, tel.: 286 010 110 či kontaktujte přímo odpovědného pracovníka badatelny PhDr. Jana Chodějovského, Ph.D., a to e-mailem: chodejovsky@mua.cas.cz či telefonicky na čísle 286 010 120.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
02.10.2017 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu