Text projevu Edvarda Beneše v květnu 1947 ve Znojmě
Text dotazu
Text projevu Edvarda Beneše v květnu 1947 ve Znojmě k otázce odsunu německého obyvatelstva a pozdějšího zpochybnování a vznášení nároků.
Odpověď
Dobrý den,
návštěva prezidenta dr. Edvarda Beneše ve Znojmě se uskutečnila podle našich informací 13. června 1947. Text jeho projevu vyšel jako bibliofilský tisk k Vánocům 1947, vydal Reklub ve Znojmě a má 6 stran.
Ve fondu Národní knihovny ČR jsme projev našli v periodiku Stráž na Dyji, roč.II, 1947, čís. 25, s.3 z 20.června 1947, článek Historický den města Znojma. Triumfální vjezd presidenta Budovatele do města Otakarova. a dále v knize projevů NOVOTNÝ, Karel.  Edvard Beneš Odsun Němců z Československa. Výbor z Pamětí, projevů a dokumentů 1940 - 1947. Praha: Nakladatelství Dita, 1996. ISBN 80-95926-06-7 na straně 204.
Ani z jednoho textu, který máme k dispozici, není patrné, zda se jedná o kompletní projev nebo je trošku zkrácený či upravený.
Pokud byste chtěl text z vánočního vydání Reklubu, obraťte se např. na Knihovnu Akademie věd ČR, Knihovnu Masarykova ústavu Praha, kde by podle souborného katalogu (baze SKC)  bibliofilské vydání měli mít na signatuře Dol74, viz
Hlavní záhlaví   Beneš, Edvard, 1884-1948
Název   Projev presidenta budovatele Dra Edvarda Beneše ve Znojmě / Edvard Beneš ; [ilustrováno V. Poláškem]
Vydání   Vydání A
Nakl. údaje   Znojmo : Reklub, 1947
Popis (rozsah)   [6] s.
Ve fondu   ABB085 [AV ČR - Knihovna MSÚ Praha] -- sign. Dol74
Další původce   Polášek, Viktor, 1911-1989
Poznámka   Projev pronesený při návštěvě Znojma dne 13. června 1947
Jako bibliofilský tisk pro Reklub ve Znojmě k Vánocům 1947 vytiskla knihtiskárna V. Kotka
Předmět. heslo   Beneš, Edvard, 1884-1948
Předmět. heslo   * 1947
Předmět. heslo   prezident republiky
Předmět. heslo   Znojmo (Česko)
Forma a žánr   * projevy * bibliofilie
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.12.2012 09:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu