text písně o vzniku republiky
Text dotazu
Píseň byla za komunistů zakázána, le babička mi ji zpívala. Byl v ní text "tři sta let tam uvězněna, byla česká princezna" a dále text "s legiemi vthl na Hrad, Tomáš Garrigue Masaryk"
Odpověď
Dobrý den,
bohužel píseň s tímto či podobným textem jsme nenašli. Neobsahuje ji ani Menger, V. Legionářský zpěvník. Praha: Pokrok, 1929 ani Zich, Otakar. Vojenský zpěvník československý. Praha: VÚV, 1922  ani Hašlerovy texty ... ze Sibiře hoši domů jdou, Praha, 1919 či jeho Legionáři jdou. Praha, 1919. Karla Hašlera jsme ale tak trochu tipovali. Dotaz jsme konzultovali i s kolegy z Obce legionářů, ale ani tam písničku neznají.
Hledáním jsme natrefili na níže uvedenou písničku, ale v textu 'T.G.Masaryk' nefiguruje. V některých písních je samozřejmě T.G.Masaryk zmiňován, našli jsme i text s 'tři sta let', ale další slova byla jiná. Spojení 'princezna republika' se tak běžně nepoužívalo...
Princezna Republika
Hudba i slova :  Karel Hašler
(valčíková píseň ze stejnojmenné revue)
1.
To je ta krásná, to je ta krásná
panenka, kterou mám rád,
která mi nedá, která mi nedá
častokrát celou noc spát.
Refrén.
To je ta panenka krásná, hezká,
kterou nám závidí svět,
to je ta panenka naše česká,
barevná jak polní květ,
nezdá se býti tak veliká,
leccos se ve světě o ní říká,
to je ta panenka hezká, česká,
princezna republika.
...
https://vlast.cz/princezna-republika/
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
20.12.2021 08:00
Eva píše:
Pondělí 01.01.2024 19:38
Zrovna to hledam, me ji taky babicka zpivala. Zacinalo to:
V starem hrade na Dunaji, text si moc nepamatuji a nejde mi nikde dohledat a zpiva se v ni o Masarykovi
PSK - admin píše:
Úterý 02.01.2024 12:02
Dobrý den,
k písni, kterou hledáte, jsme nalezli pouze text a doprovodné informace od pamětníků.
V jednom případě se jednalo o žačku, kterou (i se spolužáky) učili tuto píseň v Obecné škole v Dýšině k výročí narozenin T.G. Masaryka viz https://www.csstachov.cz/[…]/t-g-masaryk
V druhém případě se údajně jednalo o vlasteneckou báseň podle publikace DORŮŽKA, Lubomír. Panoráma paměti. Praha: Torst, 1997, s. 42. ISBN 80-7215-034-0. Publikace je volně zpřístupněná Městskou knihovnou v Praze viz https://search.mlp.cz/cz/ti[…]-eq:4490-amp:key-eq:4507436 (zde strana 36).
Píseň jako takovou jsme nenalezli a je možné, že její záznam nebyl dochován či nebyla nikdy nahrána, ale pouze se zpívala. Je to ale jen spekulace a je možné, že Vás ukázky textu nakonec k písni dovedou.
Služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu