Text kramářské písně o lupiči a vrahovi Martinovi Leciánovi
Text dotazu
Dobrý den, údajně má existovat de facto moderní kramářská písen o lupiči a vrahovi Martinovi Leciánovi /1900-1927/ který své hrůzné činy prováděl hlavně na Moravě a byl popraven na podzim roku 1927 na nádvoří olomoucké věznice. Existuje onen text někde ? Mohl bych jej získat? Jeho jedno zatčení se konalo 25. 5. 1926 v Prostějově, když vyloupil obchod Jindricha Zlámala. Poté jim utekl z vězenské nemocnice ....
Odpověď
Dobrý den, o lupiči Martinu Leciánovi je v dobovém tisku i v literatuře větší množství zmínek a to i v souvislosti s písní, přímo text písně ale není uveden.
Nejpodstatnější z odkazů pro Vás je:https://archivy.olomouc.eu/archivy/detail-archivalie/20338 (Po rozkliknutí odkazu byste se k textu kramářské písně, která M. Leciána zmiňuje, měl dostat).
Další odkazy:
https://talk.youradio.cz/porady/pripady-z-archivu/kriminalnik-martin-lecian-byl-jako-nepolapitelny-janosik-dokazal-vyskocit-z-jedouciho-vlaku-i-uniknout-z-prestrelky
Píseň na Leciána. Ve výkladu jednoho táborského knihkupectví vyložena je píseň o Leciánovi. Na jejíž obálce otištěna je »báseň«: »Policajti křičeli, pět ran Krista Pána, pomozte nám, lidičky, chytit Leciána«.
Zdroj: Večer: lidový deník. Praha: Roln. tiskárna, 26.09.1927, 14(221). s. 2. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:24b2f170-1e64-11e8-8485-5ef3fc9ae867
Hudební snímky
Název: Píseň o Leciánovi
kramářská píseň
Autor:   anonym - česká lidová
Text:      anonym - lidový
Upravil: Vilém Prokop Mlejnek
Zpívá:
Hana Vítová
Oldřich Musil
Vyrobeno v:   ČSRo Praha
https://apf.croapp.cz/?detail_id=589937
České písně s loupežnickou tematikou... Lidové písně loupežnické se tu totiž prakticky nevyskytují. Najdeme zde dvě kramářské písně o Babinském, které Babinského líčí jako šlechetného loupežníka, po jedné kramářské písni o Graselovi a Janečkovi, kde je obraz loupežníka negativní, a asi čtyři „odrhovačky“ - píseň „Na kopečku v Africe“ o Babinském, dvě písně o loupežníku Leciánovi a staropražskou „Třináct černejch loupežníků“...
Zdroj:  VOTRUBA, Adam. Pravda u zbojníka: zbojnictví a loupežnictví ve střední Evropě. Praha: Scriptorium, 2010. s. 166. ISBN 978-80-87271-25-4. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:64416a00-7b0d-11e8-9690-005056827e51
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.01.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu