Termíny z knihovnictví
Text dotazu
Dobrý den, měla bych několik dotazů z knihovnictví,
protože si nejsem jistá, zda-li je dobře chápu.
1. co je to přesně dialogový režim v knihovnickém smyslu?
2. co je to identifikační selekční jazyk?
3. jaký je rozdíl mezi klíčovými slovy a KWOC a KWIC?
4. můžete mi, prosím, uvést nějaký příklad interaktivních služeb (v
prostředí internetu)?
Odpověď
Dobrý den,
odpověď na Vaše dotazy naleznete v následujících zdrojích:
1) dialogový režim
- termín "dialogový" je používán ve smyslu online, opakem je dávkový režim (viz. Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV) na adrese http://sigma.nkp.cz/F ).
2) identifikační selekční jazyk
- výklad přesně tohoto termínu naleznete v TDKIV (http://sigma.nkp.cz/F)
- velmi cenným zdrojem můžou být stránky věnované identifikačnímu popisu, kde naleznete také maximálně relevantní literaturu k tomuto tématu, viz.
http://www.etf.cuni.cz/~barbora/hlavni-prirucky.html .
3) klíčová slova, KWIC, KWOC
- výklad naleznete opět v TDKIV spolu s příbuznými termíny, které Vám osvětlí jejich podstatu
- obecně, za využití TDKIV:
Klíčové slovo= slovo, popř. slovní  spojení, vybrané z názvu nebo textu dokumentu, sloužící jako věcný selekční údaj KWIC, KWOC= rotovaný rejstřík klíčovách slov seřazenách abecedně Dále rozdíl mezi KWIC, KWOC viz. TDKIV.
http://sigma.nkp.cz/F
- vybraná literaura k tématu předmětových selekčních jazyků a indexování:
* KOVÁŘ, Blahoslav. Funkce klíčových slov a předmětových hesel v automatizovaných informačních systémech. Národní knihovna. 1993, 4, č.1, s.18-24. ISSN 0862-7487.
* KOVÁŘ, Blahoslav. Problémy teorie procesu věcného pořádání informací a selekčních jazyků. 1. vyd.. Praha : Univerzita Karlova, 1976. 165 s.
* Vývoj teorie a praxe tezaurů v České republice : nástin dějin deskriptorových selekčních jazyků v bývalém Československu se zaměřením na vývoj teoretických, metodických a normativních aspektů tvorby tezaurů [rukopis]. Josef Schwarz ; [vedoucí práce Peter Pálka]. Praha, 1999. ix, 121, [3] s. (práce dostupná pro prezenční studiu v Knihovně společenských věd T.G.Masaryka v Jinonicích, http://knihovna.jinonice.cuni.cz/
* IYER, Hemalata. Classificatory structures : concepts, relations and representation. Frankfurt am Main : Indeks, 1995. 229 s. ISBN 3-88672-501-4.
4) Služby knihoven v prostředí internetu
- vzhledem k faktu, že internet a jeho využívání jsou již ve většině knihoven běžnou praxí, nabízí knihovny svým uživatelům stále více služeb dostupných na internetu, aniž se musí uživatel osobně dostavit do knihovny.
Mezi nejčastější druhy těchto služeb patří:
Elektronické dodávání dokumentů:
* http://www.nkp.cz/pages/edodo.htm
* Planková, Jindra. Nabídka systémů a služeb dodávání dokumentů v České republice. Ikaros [online]. 2007, roč. 11, č. 5 [cit. 2008-05-16]. Dostupný na World Wide Web: <http://www.ikaros.cz/node/4072>.
Pozn. předcházející související články k tomuto dílu naleznete v redakční poznámce uvedené pod abstraktem.
Referenční služby:
* v českém prostředí nejrozšířenější elektronická referenční služba českých a moravských knihoven Ptejte se knihovny www.ptejteseknihovny.cz
* online referenční služba poskytovaná Konkresovou knihovnou:
http://www.loc.gov/rr/askalib/
* QuestionPoint za podpory Kongresové knihovny a OCLC:
http://www.questionpoint.org/
Využití RSS kanálů v knihovnictví- příklady již zavedench kanálů v českých
knihovnách:
* http://knihovnam.nkp.cz/
* http://www.svkhk.cz/
* http://aleph.vkol.cz/F/?func=file&file_name=nove-knihy
Využití RSS kanálů především pro získávání informací o novinkách a pořádaných akcích v knihovně, nových přírůstkách do fondu knihoven.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.05.2008 11:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu