termíny kapitola, oddíl
Text dotazu
Dobrý den, potřeboval bych zodpovědět otázku týkající se vztahu mezi termíny oddíl a kapitola, který z nich lze obecně brát jako nadřazený. V jakém vztahu je v souvisloti s těmito termíny brán termín část...
Odpověď
Dobrý den, užívání a chápání termínů kapitola, oddíl a část pro uspořádání výstavby textu není zcela jednoznačné. Slovník literární teorie konkrétně uvádí:
"Jistá libovůle v používání příbuzných termínů kniha, hlava, díl, část, oddíl aj. a nejednoznačnost v označování dílčích celků díla těmito pojmy ukazuje na nutnost vycházet při jejich hodnocení z odpovídající funkce v celkové organizaci díla." (Slovník literární teorie, s. 166).
Jako základní architektonické jednotky díla jsou uváděny:
"v básni jsou to zpěvy, popř.intermezza, a strofy (např. Máchův Máj má čtyři zpěvy a dvě intermezza); v próze díly, kapitoly, odstavce; v dramatu dějství, obrazy, výstupy."
(Průvodce literárním dílem, s.22)
Pojem kapitola je charakterizován jako:
"architektonická jednotka větší než odstavec, vyskytující se v prozaickém (uměleckém i vědeckém)textu. Na rozdíl od odstavce je kapitola uzavřenějším a samostatnějším celkem."
(Lexikon literárních pojmů, s. 164)
Pojem oddíl: "samostatná část celku: o.knihy" (Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost, s. 233).
Dle normy ČSN 01 69140 pro Úpravu písemností psaných strojem nebo zpracovaných textovými editory by měl být text rozdělen na maximálně tři úrovně: kapitoly, oddíly a pododdíly.
(http://genesis.upce.cz/priloha/fcht-krpvt-obectexty ) Z výše zmíněné normy lze usuzovat, že kapitola je formálně nadřazena oddílu.
V praxi se ovšem setkáváme s různými typy členění:
* http://www.sagit.cz/pages/pomucky.asp?cd=24&typ=r&det=1796
* http://www.sagit.cz/pages/pomucky.asp?refid=101&cd=24&typ=r&det=648
* http://www.knizky.cz/obchodni-rejstrik-po-novele
* http://www.knizky.cz/evropske-pravo-spolecnosti-vcetne-uplneho-zneni-predpisu-komunitarniho-prava
* http://www.aspimeritum.cz/download.php?FNAME=1151665194.upl&ANAME=prisorg2006_obsah.pdf
Použitá literatura:
. Slovník literární teorie. 2., rozš. vyd. Praha : Československý spisovatel, 1984.
. PAVERA, Libor. Lexikon literárních pojmů. 1. vyd. Olomouc : Nakladatelství Olomouc, 2002 . ISBN  80-7182-124-1 (váz.)
. LEDERBUCHOVÁ, Ladislava.  Průvodce literárním dílem : výkladový slovník základních pojmů literární teorie. 1. vyd. Jinočany : H & H, 2002. ISBN   80-7319-020-6 (váz.)
. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost : s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky / [zpracoval lexikografický kolektiv Ústavu pro jazyk český AV ČR]. 2., opr. a dopl.vyd. Praha : Academia, 1994.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.02.2009 09:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu