Terminologie z oboru výroba soli v solných pánvích
Text dotazu
Jsem wikipedistka a píši článek (překladem ze slovinštiny) o solné pánvi Strunjan ve Slovinsku. Mohli byste mi, prosím, pomoci s terminologií. Existuje v češtině jiný výraz pro solnou pánev (slovinsky "solina"), jak se v češtině vyjádří obor (slovinsky "solinarstvo"), pracovník v solných pánvích (slovinsky "solinar"), domek, ve kterém pracovník bydlí - mohu napsat solný domek? Pokud můj dotaz nespadá do Vašeho okruhu, můžete mi, prosím, poradit, kam se obrátit? Ve slovníku jsem tyto speciality nenašla.
Díky
Odpověď
Dobrý den,
k Vašemu tématu jsme našli hesla  pouze ve starších slovnících. Publikace z roku 2004 sice nějaký terminologický aparát používá, nicméně se nespecializuje na solinářství, takže je třeba si hesla ověřit.
Vysvětlení z digitální knihovny Kramerius, odkaz: http://kramerius5.nkp.cz/:
Solinářství, lze použít i solnářství – informace ze slovníku HOŘOVSKÝ, Eduard. Slovník hornického názvosloví vztahující se zvláště k dobývání kamenného uhlí. Praha: E. Hořovský, 1877. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:86fef000-144d-11e5-a599-5ef3fc9bb22f
Malý Ottův slovník naučný: dvoudílný : příruční kniha obecných vědomostí. J. Otto. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:f64af630-f2bf-11e3-8e46-5ef3fc9ae867, díl A – K, str. 832
Solinářský skanzen, přírodní muzeum solinářství, obnovená solinářská  kamenná stavení, solný fond s přilehlým přírodním kanálem, solinářský dům
MATYÁŠEK, Jiří. Slovinsko: cesty do přírody. Brno: Masarykova univerzita, 2004. ISBN 80-210-3392-4. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:55d61940-9129-11e6-9328-005056825209
Solinář =  termín, který se objevil v níže uvedeném slovníku
Českoněmecký slovník =: Böhmischdeutsches Wörterbuch. J. Otto. s. 985. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:0f337500-7b1f-11e3-a80c-005056825209
Solina je vlastně halit, neboli sůl kamenná, která je vytěžena ze solného dolu
Slovník naučný. Nákladem knihkupectví I.L. Kobra. s. 474. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:e7320ee0-c3a0-11e6-b22f-5ef3fc9ae867
Jiné slovo pro solný důl, solnou pánev, patrně není, viz. HOŘOVSKÝ, Eduard. Slovník hornického názvosloví vztahující se zvláště k dobývání kamenného uhlí. Praha: E. Hořovský, 1877. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:86fef000-144d-11e5-a599-5ef3fc9bb22f. Našli jsme sice jeden odkaz, kde solná by mělo být synonymem pro solný důl, ale jedná se pouze o jeden dokument, odkaz: Slovník naučný. Nákladem knihkupectví I.L. Kobra. s. 464. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:14e0a650-c2cd-11e6-861d-5ef3fc9ae867
Doporučujeme Vám se obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český: http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.04.2019 18:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu