termín nová historie, historik J.H. Robinson
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala na termín "nová historie", jež je nejvíce spojován se jménem amerického historika Jamese H. Robinsona. Zajímala by mě definice nové historie a nakolik se stala v Americe populární - zda převládla na všech vysokých školách ve výuce historie, nebo zda to byly jen ojedinělé příspěvky na počátku 20. století. Případně kde bych se o tomto termínu mohla dozvědět víc.
Odpověď
Dobrý den,
američtí moderní historici, kteří se též nazývali progresivními historiky, se ztotožňovali s cíli americké progresivní éry z počátku 20. století. Jejich snahou bylo mimo jiné posílení interdisciplinárních prvků historické vědy. V popředí zájmu byly především ekonomické, sociologické a psychologické vědy. Důležitý byl též pohled na roli idejí. Přikláněli se k moderní době a demokratickému společenskému řádu a zastávali optimistické názory na postupující demokratizaci společnosti.
(zdroj. IGGERS, Georg G. Dějepisectví ve 20. století: od vědecké objektivity k postmoderní výzvě. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2002.)
Více informací k "nové historii" J.H. Robinsona  můžete nalézt v následujících dokumentech:
* IGGERS, Georg G. Dějepisectví ve 20. století: od vědecké objektivity k postmoderní výzvě. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2002. 177 s. Knižnice Dějin a současnosti; sv. 16. ISBN 80-7106-504-8. (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001123139&local_base=NKC )
* WISE, Gene. American historical explanations: a strategy for grounded inquiry [online]. 2d ed., rev. Minneapolis: University of Minnesota, C1980 [cit. 2014-12-16]. Dostupné z: http://site.ebrary.com/lib/natl/Doc?id=10231097. (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002080142&local_base=NKC )
* PFITZER, Gregory M. Popular history and the literary marketplace, 1840-1920. Amherst: University of Massachusetts Press, C2008. xiv, 469 s. Studies in print culture and the history of the book. ISBN 978-1-55849-624-8. (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001808395&local_base=NKC)
* BARNES, Harry Elmer. A History of Historical Writing. 2. Rev. Ed. New York: Dover Publ., 1963. 13, 450 s. (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000255317&local_base=NKC)
*  Annual report of the American Historical Association. American Historical Association. Washington: U.S. G.P.O, 1890-1994. ISSN 0065-8561.
Dokumenty dostupné přes Google Books:
* Breisach, Ernst. American Progressive History: An Experiment in Modernization. Studies in Communication, Media, and Public Opinion. University of Chicago Press, 1993, 257 s. ISBN 0226072770, 9780226072777. (https://books.google.cz/books?id=-NUI-mhEkR8C&dq=James+H.Robinson+%22the+New+History%22&hl=cs&source=gbs_navlinks_s )
* Georg G Iggers, Q. Edward Wang, Supriya Mukherjee . A Global History of Modern Historiography. Routledge, 2013, 448 s. ISBN 1317895010, 9781317895015. (https://books.google.cz/books?id=AXXaAAAAQBAJ&dq=James+H.Robinson+%22the+New+History%22&hl=cs&source=gbs_navlinks_s )
Články a  dokumenty dostupné přes licencované databáze:
* Whelan, M 1991, 'James Harvey Robinson, the New History, and the 1916 Social Studies Report', The History Teacher, 2, p. 191. (JSTOR )
* Mattson, K 2003, 'The Challenges of Democracy: James Harvey Robinson, the New History, and Adult Education for Citizenship', The Journal of the Gilded Age and Progressive Era, 1, p. 48. ( JSTOR )
* Robinson, JH 1911, 'The New History', Proceedings of the American Philosophical Society, 199, p. 179. ( JSTOR )
* ROBINSON, J, & Robinson, J 1912, 'THE NEW HISTORY ESSASYS ILLUSTRATING THE MODERN HISTORICAL OUTLOOK', New History p. 1 n.p.: Supplemental Index.
* Braeman, J 1986, James Harvey Robinson, n.p.: Gale ( Literature Resource Center)
* Robinson, J1 n.d., 'The new history; essays illustrating the modern historical outlook, by James Harvey Robinson ..' ( OAIster)
K dohledávání další vhodné literatury je možné použít následující zdroje:
* Online katalog Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
* Souborný katalog ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc
* Jednotná informační brána: http://www.jib.cz/
* Výběrová článková databázi ANL: http://aleph.nkp.cz/cze/anl¨
Pokud byste chtěla dané téma nahlédnout i ze zahraniční perspektivy, můžete použít celou řadu zahraničních zdrojů.  K dohledání vhodných článků a e-knih můžete užít online licencované databáze knihoven (v Národní knihovně ČR jsou dostupné databáze viz http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju ) Volně dostupné jsou článkové databáze portálu JIB (http://www.jib.cz - zahraniční články, zahraniční články - licencované) a databáze Google Scholar ( http://scholar.google.cz/), Souborné katalogy WorldCat: http://www.worldcat.org/, Europeana: http://www.europeana.eu/portal/ či obsáhlý katalog knihovny Library of Congress: http://www.loc.gov/index.html
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.12.2014 08:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu