termín monografie
Text dotazu
Dobrý den! Velmi prosím o informaci, jaký je rozdíl mezi monografií, která obsahuje kapitoly od různých autorů, a monotematickým sborníkem s příspěvky od více autorů. Na našem pracovišti probíhá publikační soutěž, v níž je kapitola v knize hodnocena jinak než příspěvek ve sborníku. Ale podle čeho to rozeznat? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, hodnocení vědeckých výsledků provádí Rada pro výzkum a vývoj, která na svých stránkách zveřejňuje kriteria hodnocení. Najdete je zde:
http://www.vyzkum.cz/FrontClanek.aspx?idsekce=503762 - PDF soubor v dolní části s názvem: Metodika hodnocení výsledků výzkumu a vývoje v roce 2008. Na s. 16 a dále této příručky jsou uvedeny různé typy publikací a jejich vymezení. To je z hlediska hodnocení vědeckých publikací a výsledků v ČR.
Pokud jde o knihovnické výklady termínů, ty uvádíme podle databáze KTD (http://sigma.nkp.cz/), ale podotýkáme, že pro vaše účely nemusejí být relevantní:
monografie:
Neseriálová publikace, která systematicky, všestranně a podrobně pojednává o jednom, zpravidla úzce vymezeném tématu.
sborník:
Publikace obsahující dva či více samostatných textů, zpravidla alespoň rámcově tematicky příbuzných, se společným názvem. Může být koncipován jako publikace jednorázová nebo seriálová.
Monografie, bez ohledu na počet autorů, se tedy liší hlavně tím, že jde o systematické a relativně vyčerpávající zpracování tématu, např. učebnice, jazyková mluvnice apod., zatímco sborník může obsahovat studie dílčí, které téma nemusí pokrývat soustavně, nenavazují na sebe apod.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
11.12.2008 16:11
Marie Alčerová píše:
Pondělí 04.11.2024 07:15
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda se kniha Děti a emoce od Vojtěcha Černého a Kateřiny Grofové dá považovat za monografii z oboru psychologie? Chtěla bych o této knize napsat seminární práci, jen potřebuji vědět, zda spadá to této katgorie. Moc se v tom nevyznám. Děkuji.
PSK - admin píše:
Úterý 05.11.2024 13:50
Dobrý den,
vycházíme z definic, které uvádí Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy. Základním východiskem je, že monografie je publikace, která „systematicky, všestranně a podrobně pojednává o jednom, zpravidla úzce vymezeném tématu.“
Zdroj: MATUŠÍK, Zdeněk. Monografie. In: KTD: Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV) [online]. Praha : Národní knihovna ČR, 2003- [cit. 2024-11-05]. Dostupné z: https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]00001000&local_base=KTD .
Wikislovník dává důraz na vědeckost publikace a uvádí, že monografie je vědeckým dílem zabývajícím se jedním tématem anebo že je to monotematické vědecké dílo.
Zdroj: Monografie. Online. In: Wikislovník. Stránka byla naposledy editována: 28. 9. 2020 v 19:59. Dostupné z: https://cs.wiktionary.org/wiki/monografie . [cit. 2024-11-05].
Na základě názvu dané publikace se dá předpokládat, že se jedná o monografii, protože se věnuje jednomu tématu dětí a jejich emocí. Jelikož ale neznáme detailně obsah publikace, nedokážeme posoudit vědeckou úroveň jejího zpracování a zda se z tohoto hlediska dá jednoznačně označit za monografii. Spíše se přikláníme k názoru, že ano, ale pokud si chcete být jistá, obraťte se na vyučujícího předmětu, na který seminární práci píšete, jestli je s takovým označením ztotožněn/ztotožněná.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu