termín čítanka
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli existuje přesná a závazná definice toho, co je "čítanka" (např. pro literární výchovu). Děkuji.
Odpověď
Dobry den, v knihovede se pojem "citanka" povazuje za zridka pouzivanou variantu k pojmu "antologie".
Dle Ceske terminologicke databaze knihivnictvi a informacni vedy (TDKIV): "Soubor del nebo jejich casti jednoho nebo vice autoru krasne, popripade odborne literatury, sestaveny editorem podle zvoleneho hlediska (personalniho, tematickeho, zanroveho, chronologickeho, teritorialniho aj.), doplneny zpravidla doprovodnym materialem."
Dle slovniku Informacna vychova : terminologicky a vykladovy slovnik odbor kniznicna a informacna veda: "reedicny zbornik obsahujuci vybrane ukazky z krasnej, publicistickej i odbornej literatury, oficialnych textov, historickych pramenov, obrazovych materialov atd. Citanka spravidla plni funkciu ucebnej pomocky a pri vybere ukazok sa sleduju vymedzene didakticke ciele a vekove osobitosti pouzivatelov."
Dle Terminologickeho slovniku knihovnickeho a bibliografickeho:
"Ucebni pomucka obsahujici vyber ruznych textu".
Podobnou definici udava Prirucni slovnik jazyka ceskeho:
"kniha ke cteni (obyc. jako vyucovaci pomucka), obsahujici vybrane ukazky z rozlicnych spisovateu nebo z rozlicnych del jednoho spisovatele (Nemecka citanka pro vyssi tridy strednich skol, Masarykova citanka - vybor z Masarykovych spisu)."
V obecnem vyznamu se pojem "citanka" uzce poji s jeho pedagogickym vymezenim. Dle vseobecne encyklopedie Universum:
"druh ucebnice obsahujici clanky vybrane ci zestavene za ucelem nacviku cteci dovednosti."
Zdroje:
http://sigma.nkp.cz/cze/ktd
Katuscak, D. - Matthaeidesova, M. - Novakova, M.: Informacna vychova : terminologicky a vykladovy slovnik odbor kniznicna a informacna veda. Bratislava: Slovenske pedagogicke nakladatelstvo, 1998
Vodickova, H. - Cejpek, J.: Terminologicky slovnik knihovnicky a bibliograficky. Praha: Statni pedagogicke nakladatelstvi, 1965
Prirucni slovnik jazyka ceskeho. Praha: Statni nakladatelstvi : Skolni nakladatelstvi : SPN, 1935-1957
Universum : vseobecna encyklopedie. Praha: Odeon, 2002-
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.10.2008 14:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu