Terezín - vojenská pevnost
Text dotazu
Potřebovala bych zjistit něco o terezínu jako o
ukázce klasicistního vojenského stavitelství a něco málo o vzniku. Mohli
byste mi prosím poslat nějaké informace? Můžete je napsat jenom v bodech.
Moc děkuji
Odpověď
Dobrý den,
vznik a budování terezínské pevnosti je velmi podrobně popsán v následujících publikacích, řadu informací naleznete i na stránkách věnovaných pevnosti Terezín (http://richard-1.com/terezin/index.htm):
* ROMAŇÁK, Andrej. Pevnost Terezín a její místo v dějinách fortifikačního stavitelství. Praha : Severočeské nakladatelství ; Památník Terezín, 1972.
188 s. Seznam literatury.
* ROMAŇÁK, Andrej. Pevnost Terezín. Dvůr Králové nad Labem : FORTprint, 1994. 100 s. ISBN 80-901580-3-X.
* VOTOČEK, Otakar; KOSTKOVÁ, Zdeňka. Terezín. Praha : Odeon, 1980. s. 7-89.
* Pevnosti a opevnění v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Praha :
Nakladatelství Libri, 2002. s. 244-254.  ISBN 80-7277-096-9.
Další informace můžete získat také ze specializovanějších článků:
* PETRASOVÁ, Dagmar. Josefinské pevnosti a počátky klasicismu v Čechách. In Mezi časy ... Kultura a umění v českých zemích kolem r. 1800. Praha : Klip, 2000. s. 44-53. ISBN 80-85917-68-8.
* DEBOLD-KRITTEROVÁ, Astrid. Pevnostní město - ghetto - vojenské město :
historický výzkum a hledání stop na místě. Praha : Terezínské studie a dokumenty 2000. Academia; Institut Terezínské iniciativy, 2000. s. 250-277.
ISBN 80-200-0399-1.
Kromě NK ČR se výše uvedené dokumenty nacházejí i v řadě dalších knihoven.
Dostupnost vybrané publikace ve vaší knihovně zjistíte přímo v katalogu této knihovny. Knihovnu, která je nejblíže Vašemu bydlišti, můžete nalézt pomocí jednoduchého vyhledávání na http://www.knihovny.cz/kde-je-moje-knihovna, na mapě ČR si vyberte konkrétní region nebo do vyhledávacího pole zadejte název obce. Pokud se knihy ve vaši knihovně nenacházejí, můžete  pomocí Souborného katalogu ČR (http://skc.nkp.cz), souborného katalogu SKAT (http://www.skat), Jednotné informační brány (http://www.jib.cz > Profi hledání > kategorie Knihovny v ČR (hledání)) zjistit, které další knihovny vybranou knihu vlastní.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.04.2010 08:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu