tereziánský tolar
Text dotazu
Dobrý den, slyšela jsem, že kromě oficialní měny se v Etiopii používají (resp. používaly) stříbrné dolary Marie Terezie. Nevíte o tom něco víc?
Odpověď
Dobrý den, tereziánský tolar (rakouský peníz z doby císařovny Marie Terezie byl oblíbeným platidlem pro svůj obsah stříbra i v jiných zemích) se opravdu v Etiopii používal jako oficiální měna, v oběhu byl až do 2. světové války. Nová měna byla ustanovena v době vlády císaře Minilika II. (1889-1913) tzv. Minilikův dolar (birr), zavedený v roce 1894, který byl zprvu ražen v Paříži, ale od roku 1903 již v etiopské mincovně. Tato měna platí dodnes.
Za vlády Marie Terezie (1740-1780) se přikročilo k ražbě rakouských tolarů s podobiznou této císařovny (a znakem dvouhlavého orla). Pro svůj neměnný obsah stříbra se mince brzy rozšířila daleko do zahraničí, především do oblasti tureckého vlivu ve Středomoří, která byla označována jako Levanta (proto též název levatnský tolar), do severovýchodní Afriky a jižní části Arabského poloostrova, kde obíhaly tyto mince až do 20. století. V arabských oblastech se jim přezdívalo bú kúš nebo abú tér. Na území Etiopie se jim říkalo talari, v Mosambiku teresinha. Protože uvedené mince měly značnou oblibu, razily se s datem úmrtí této panovnice (1780) i později a razí se ve vídeňské mincovně prakticky dodnes, i když už jen k upomínkovým účelům.
Podle rakouských pramenů se odhaduje, že od 18. století až doposud bylo raženo nejméně 320 miliónů tereziánských tolarů.
Zdroj:
Hlinka, Bohuslav; Radoměrský, Pavel. Peníze celého světa. Praha: Mladá fronta, 1981.
Mojdl, Lubor. Etiopie. Praha: Nakladatelství Libri, 2005. ISBN 80-7277-221-X.
Další informace:
http://www.theresia.name/en/
http://en.wikipedia.org/wiki/Maria_Theresa_thaler#In_Ethiopia
http://www.saudiaramcoworld.com/issue/200301/tales.of.a.thaler.htm
http://www.coinworld.com/news/101104/bw_1011.asp
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.01.2008 17:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu