Tereza filosofka
Text dotazu
Dobrý den, dočetl jsem se, že existuje kniha s názvem Tereza filosovka (český překlad), která byla napsána v 18. století a četl ji markýz de Sade. Existuje něco takového a vyšla tato kniha i u nás?
Odpověď
Dobry den,
ceske vydani knihy "Tereza filosofka" jsme ve zdrojich Narodni knihovny bohuzel nenalezli (ovsem je take mozne, ze nebylo do cestiny vubec prelozeno), nicmene podarilo se nam najit originalni nazev - Thérèse philosophe - avsak ani tento titul nema nase knihovna ve fondu.
Plny nazev knihy zni - Thérèse philosophe ou Mémoires pour servir à l´histoire du père Dirrag et de mademoiselle Éradice (volne prelozeno tedy Tereza filosofka neboli Pameti k pribehu otce Dirraga a slecny Éradice) - uvedena jmena jsou anagramy prijmeni skutecnych postav. Autorstvi tohoto textu je pripisovano Jean-Baptistovi de Boyer, markyzi d´Argens, a je datovan do roku 1748.
Dilo bylo inspirovano udalosti z roku 1731, ktera vzrusila celou Francii a je pokladana za jeden z nejvetsich skandalu 18. stoleti. Jednalo se vztah Jean-Baptiste Girarda a 18-ti lete Catherine Cadière. Jean-Baptiste Girard (1680-1733) byl oddanym jezuitou ale predevsim profesorem a uznavanym kazatelem. Byl jmenovan reditelem seminare Kralovskeho namornictva v Toulonu. Otec Girard byl zpovednikem Catherine Cadière. Cela udalost byla take resena u soudu.
Markyz de Sade se o Thérèse philosophe zminuje ve svem dile "l´Histoire de Juilette" (u nas prekladano jako Julieta aneb pokracovani Justiny).
Blizsi informace o hledanem dile muzete ziskat na nasledujicich webovych adresach, vsechny informace jsou vsak ve francouzstine:
http://du.laurens.free.fr/auteurs/Boyer_Argens-Therese_philo.htm
http://www.00h00.com/livre/index.cfm?GCOI=27454100556900
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2008 10:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu