Teplota tání float skla
Text dotazu
Chtěla bych se zeptat, jaká je teplota tání plochého skla. Konkrétně skla float?
Odpověď
Dobrý den,
teplotu tání u amorfních látek (např. právě sklo) nelze přesně určit. Zakládní tepelnou vlastností skla je dynamická viskozita, která závisí především na teplotě. Bod tavení skla odpovídá hodnotě viskozity 10¹ Pa.s při teplotě 1542,5 °C (blíže o viskozitě např. na http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-001/hesla/dynamicka_viskozita.html).
Tavení skla float probíhá v tavícím agregátu při teplotách 1500-1550 °C, na stránkách firmy AGC Glass Europe (v minulosti Glaverbel Czech), předního výrobce plochého skla v Evropě, se uvádí teplota dokonce 1550-1600 °C.
Použité zdroje, ve kterých naleznete podrobnější informace o technologii float včetně schémat a obrázků :
* POPOVIČ, Štěpán,. Výroba a zpracování plochého skla. 1. vyd. Praha : Grada, 2009. 256 s. : il; 24 cm. ISBN 978-80-247-3154-4.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200908/contents/nkc20091962764_1.pdf
Anotace: http://www.grada.cz/vyroba-a-zpracovani-plocheho-skla_5995/kniha/katalog/
* http://www.agc-glass.eu/AGC-Flat-Glass-Europe/Czech/Homepage/V-robky/Zakladni-sklo-float-/page.aspx/1097
* http://www.ksd.tul.cz/studenti/texty/uvod_do_strojirenstvi/kap7.pdf
* http://en.wikipedia.org/wiki/Float_glass
* http://www.britglass.org.uk/Files/form2Float_Process.pdf
* http://www.pilkington.com/resources/datasheet2float.pdf
* http://www.glassonweb.com/articles/article/233/
¹ Pa.s při teplotě 1542,5 °C (blíže o viskozitě např. na http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-001/hesla/dynamicka_viskozita.html).
* http://en.wikipedia.org/wiki/Float_glass
* http://www.britglass.org.uk/Files/form2Float_Process.pdf
* http://www.pilkington.com/resources/datasheet2float.pdf
* http://www.glassonweb.com/articles/article/233/
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.05.2010 07:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu