Teplota karlovarského Vřídla
Text dotazu
Vážení,
zajímalo by mě, jaká je teplota Vřídla v Karlových Varech. V různých zdrojích jsem našel různá čísla: 72 °C; 72,3 °C; 73 °C; 73,4 °C; 78 °C.
Jaká je tedy ta správná teplota? A čím byste vysvětlili užívání těch ostatních, nesprávných čísel?
Jak se vlastně měří teplota termálních pramenů?
Předem moc děkuji za odpovědi!
Odpověď
Dobrý den,
bohužel mnoho informací jsme ke karlovarskému Vřídlu nenašli. V knihách je často jen velmi stručně zmíněno, podrobnější informace o teplotě či jejím měření zcela chybí. Teploty Vřídla jsme našli v rozmezí 72-73 °C, jelikož nejsme geologové, o důvodu těchto rozdílů se můžeme pouze dohadovat.
Je však možné, že teplota je měřena v odlišných místech, což by mohlo vysvětlovat i mírné rozdíly teplot. Např. v knize "Karlovarské prameny včera a dnes" se píše, že "nejvyšší teplota při vývěru na povrch činí u Vřídla 73 °C." Dále, že "měření teploty karlovarských pramenů začalo již v 18. století. ... Nejvyšší naměřené teploty tedy odpovídaly vcelku našim dnešním výsledkům, že maximální teplota u Vřídla při vývěru činí 73 °C."
Na oficiálních stránkách Karlových Varů https://www.karlovyvary.cz/cs/vridlo-0 je uváděná teplota 72 °C.
Doporučovali bychom Vám kontaktovat spíše odborníky na tuto problematiku, popřípadě se obrátit přímo na Karlovy Vary. Níže Vám uvádíme některé z kontaktů:
* Krajská knihovna Karlovy Vary, taktéž zapojená do služby Ptejte se knihovny http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/krajska-knihovna-karlovy-vary
* oficiální web Karlových Varů http://www.karlovy-vary.cz/cz/, http://www.karlovy-vary.cz/cz/kontakt
* Česká geologická služba "Zeptejte se geologa" - http://www.geology.cz/extranet/popularizace/zeptejte
Použité zdroje
* BÖHM, Jiří. Karlovarské vřídlo, vřídlovec a suvenýry = Karlsbader Sprudel, Sprudelstein und Souvenirs = Karlovy Vary hot springs, hot springs sinter and souvenirs = Karlovarskij gejzer, aragonit i suveniry. Karlovy Vary: Vydavatelství karlovarských publikací B+B+B, C2013. 272 s. ISBN 978-80-260-6024-6.
* KOCOUREK, Jaroslav a kol. Proč být hrdý, že jsem Čech: Česká republika. 1. vyd. Praha: Freytag & Berndt, 2010. 485 s., [2] s. barev. obr. příl. ISBN 978-80-7445-057-0.
* ŠOLC, Pavel. Karlovarská lázeňská léčba, její vývoj a logika. Vyd. 1. Sokolov: Fornica Graphics, 2011. 150 s. ISBN 978-80-87194-34-8.
* Karlovy Vary: prameny. Karlovy Vary: Tourprint, [1997]. [20] s. ISBN 80-238-1781-7.
* VYLITA, Břetislav. Karlovarské prameny včera a dnes. 1. vyd. Plzeň: Západočeské nakladatelství, 1984. 131 s.
* BODLÁK, Pavel. Karlovarská vřídelní deska. Geologický průzkum, 1983, 25(5), s. 132-135.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.04.2016 16:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu