Teorie strun
Text dotazu
Teorie strun - informace pro laika, neodborníka, zvědavého amatéra
Odpověď
Teorie strun je v podstatě pokus o vytvoření "teorie všeho." Předpokládá, že základními stavebními kameny vesmíru nejsou částice, ale jednorozměrné struny (mají pouze délku, žádnou šířku a jiné rozměry). Podle toho, jak vibrují, se ve vnímatelném světě projevují jako různé druhy hmoty a energie.
Jak bylo ale později zjistěno, původní teorie strun předpokládá pouze existenci bosonů, tedy částic, které jsou nositely energie. Vznikla proto teorie superstrun, která předpokádá jak existenci bosonů, tak fermionů (částice hmoty). V současné době existuje 5 teorií supestrun, které sdružuje M-teorie jako různá hlediska popisu jedné věci.
Teorie strun a superstrun má ale i mnoho kritiků, kteří jí vyčítají, že v některých oblastech neposkytuje téměř žádné odpovědi nebo naopak velmi široké pole možností.
Zdoje:
http://superstringtheory.com/index.html
http://en.wikipedia.org/wiki/String_theory
http://en.wikipedia.org/wiki/Superstring_theory
http://en.wikipedia.org/wiki/Bosonic_string_theory
http://cs.wikipedia.org/wiki/Teorie_superstrun
Pro bližší seznámení s problematikou bych vám doporučovala následující knihy:
GREEN, Brian. Elegantní vesmír : supestruny, skryté rozměry a hledání finální teorie. Praha : Maldá Fronty, 2001. ISBN 80-204-0882-7.
SMOLIN, Lee. Fyzika v potížích : vzestup teorie strun, úpadek vědecké metody a co bude dál. Praha : Dokořán : Argo, 2009. ISBN 978-80-7363-207-6 (Dokořán), 978-80-257-0107-2 (Argo).
WOIT, Peter. Dokonce ani ne špatně : lesk a bída strunové teorie. Praha ; Litomyšl : Paseka, 2010. ISBN 978-80-7432-029-3.
KAKU, Michio. Paralelní světy. Praha : Dokořán, 2007. ISBN 978-80-7363-018-8.
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Knihovna Matematicko-fyzikální fakulty UK
Datum zadání dotazu
23.07.2013 10:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu