Templštýn
Text dotazu
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na správné jméno zříceniny templářského hradu u Ivančic. Někde se užívá Templštýn, jinde Templštejn. Který výraz je dobře a proč? Za vaši odpověď předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
v publikacích o hradech, které máme v Referenčním centru NK ČR k dispozici, se všude uvádí název "Templštejn". S výrazem Templštýn jsme se setkali pouze v rámci několika málo internetových odkazů (např. http://turista.707.cz/templstyn.html ). Tedy my bychom se přikláněli k variantě Templštějn, ovšem zda-li je Templštýn např. nějaké místní pojmenování, už bohužel určit nedokážeme.
Procházeli jsme následující litertauru:
* PLAČEK, Miroslav. Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí. 1. vyd.. Praha : Libri, 2001. 768 s. ISBN 80-7277-046-2.
* HOSÁK, Ladislav; ZEMEK, Metoděj a kol. Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. [Sv.] 1, Jižní Morava. 1. vyd.. Praha : Svoboda, 1981. 364 s. : fot., mp., [32].
* DAVID, Petr; SOUKUP Vladimír. 888 hradů, zámků, tvrzí České republiky. 1. vyd. Praha : Kartografie : Soukup & David, 2002. 335 s., 58 s. ISBN 80-7011-709-5.
Ani jedna z těchto publikací neuváděla název Templštýn jako variantu jména Templštějn.
S dotazem s také můžete obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna ), zde by Vám měli odborníci podat jazykové vysvětlení tohoto jevu.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.08.2011 12:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu