Téma masopust v české literatuře
Text dotazu
Vážená knihovno :-), prosím o radu.
Píšu BP o masopustu v naší obci - o jeho pořádání. Snažím se zjistit výskyt tématu masopust v české literatuře. Ať hledám jak hledám, nalezla jsem na diskuzi Hanýžku a Martínka od J. Š. Baara. Matně jsem si vybavila postavu medvěda a medvědáře z Vančurova Kubuly a Kuby Kubikuly. Vím, že lze v on-line katalogu knihovny vyhledat klíčové slovo, ale opět jsem nebyla příliš úspěšná: Jaroslav Durych - Masopust, Josef Topol - Konec masopustu. Poradíte mi nějakou vychytávku, jak hledat nebo na koho se obrátit?
Odpověď
Dobrý den,
přímo v monografiích jsme toho příliš na Vámi hledané téma nenašli, proto jsme se zkusili podívat do článkové báze ANL na adrese: http://aleph.nkp.cz , kde jsme objevili několik zajímavých citací, které by Vám mohly práci usnadnit:
* KOMÁREK, Karel. Básnický jazyk Jaroslava Durycha. 1. vyd. Jinočany: H & H, 2009. 231 s., [2] s. obr. příl. ISBN 978-80-7319-095-8.
* MARTINKOVÁ, Jitka. Časovost v dramatické tvorbě Josefa Topola. Vyd. 1. Brno: Janáčkova akademie múzických umění v Brně, 2008. 222 s. Výběrová řada doktorských prací. ISBN 978-80-86928-34-0.
* RVAČOVSKÝ ZE RVAČOVA, Vavřinec Leander a ŠLOSAR, Dušan, ed. Massopust. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2008. 572 s. Česká knižnice. ISBN 978-80-7106-344-5.
* FOUSEK, Michal. Durychův Masopust. Tvar, 1992, 3(17), s. 7. ISSN 0862-657X. Dostupné také z: http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=Tvar/3.1992/17.
*SUDKOVÁ SRNCOVÁ, Miriam. Lidové divadlo a masopust. Genius loci českého jihozápadu VII: regionální specifika v celonárodním kontextu: sborník z konference konané 20. a 21. října 2010 v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích, 2012, 7, s. 198-210. ISBN 978-80-87311-17-2.
* JAREŠ, Michal. Krvavý masopust oregonský aneb Svět "amerického" detektiva Léona Cliftona jako exotika pro nenáročného čtenáře. Cizí, jiné, exotické v české kultuře 19. století: sborník příspěvků z 27. ročníku sympozia k problematice 19. století: Plzeň, 22.-24. února 2007. Praha: Academia; KLP, 2008. s. 330-336. ISBN 978-80-200-1584-6.
* JIROUŠKOVÁ, Martina. Zobrazení zla v historických románech Jaroslava Durycha: (Masopust, Rekviem a Služebníci neužiteční). Tvar, 1998, 9(5), s. 12. ISSN 0862-657X. Dostupné také z: http://archiv.ucl.cas.cz/?path=Tvar/1998.
* HAVELKA, Tomáš. S Masopustem do Averna (tedy do pekla)!. Česká literatura, 2011, 59(4), s. [621]-631. ISSN 0009-0468.
* HAVELKOVÁ, Veronika. Doznívání středověkého groteskna v Tragedii Masopusta Mikuláše Dačického z Heslova. Tvar, 1997, 8(16), s. 12-13. ISSN 0862-657X. Dostupné také z: http://archiv.ucl.cas.cz/?path=Tvar/1997.
* KAFKA, Jan. Poučení z konce masopustu: jedno z možných sdělení slavné Topolovy hry. A2, 2012, 8(13), s. 6. ISSN 1803-6635. Dostupné také z: http://www.advojka.cz/archiv/2012/13/pouceni-z-konce-masopustu.
* REJŽEK, Jan. Masopustní. Lidové noviny, 1994, 7(26), s. 16. ISSN 0862-5921.
Dále můžete vyzkoušet v prostředí knihovny (např. Národní knihovnu)  Anopress, ale budete mít strašně vysokou odpadovost u jednotlivých článků. Doporučujeme se Vám zaměřit na zdroje, kterými disponuje níže uvedená diplomová práce: https://theses.cz/id/fs68re/MASOPUST_VE_STAR_ESK_LITERATUE___.pdf
Řadu článků najdete i v článkové databázi Ústavu pro český jazyk a literaturu: http://retrobi.ucl.cas.cz/retrobi/hledat.11 ( v řádu desítek článku - velmi doporučujeme)
Např.
Durych, Jaroslav
Jaroslav Durych, Masopust Román Praha, Melantrich 1938
Rf: Kp. /=Knap, Josef ?7 : Durychúv " Masopust " /^Venkov 33, 1938, 5. 73,str.11, 27/3 /
Poslední možností je pokračovat ve vyhledávání informací na diskusních fórech, jak činíte.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.10.2016 00:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu