Téma Lidic v próze
Text dotazu
Dobrý den,
zajímala by mě všechna česká prozaická díla (tedy umělecká díla), která se nějakým způsobem dotýkají tématu Lidic nebo jejich obyvatel.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
tématem lidické tragédie se v české literatuře zabývalo mnoho autorů, avšak převážná část z nich se věnovala tzv. literatuře faktu. Z umělecké tvorby bylo vydáno velké množství poezie. Prohledali jsme knihovní katalogy a podařilo se nám najít níže uvedené knihy. Velmi pravděpodobně existuje mnoho dalších prací, jejichž dohledávání je otázkou dlouhodobějšího studia.
HORAL, Josef. Mlčení: román [z let 1939-43]. V Praze: Družstevní práce, 1945. 459 s. Živé knihy. A; sv. 215.
KROPÁČ, František. Zločin v Lidicích: román-skutečnost. Vydání I. V Praze: Společnost pro obnovu Lidic, 1946. 268 stran, 16 nečíslovaných stran obrazových příloh.
KŘELINA, František. Každý své břímě: lidická tragédie o 7 větách s intermezzy, prologem a epilogem. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 1969. 188, [4] s.
LANGER, František. Děti a dýka. 1. vyd. v SNDK. Praha: Státní nakladatelství dětské knihy, 1958. 133 s.
MAHLER, Zdeněk. Muž, který přežil Lidice: novela. Brno: Jota, 2011. 101 s. ISBN 978-80-7217-893-3.
MAHLER, Zdeněk. Nokturno. 2., upr. vyd. V Praze: Labyrint, 2011. 131 s. ISBN 978-80-87260-23-4.
PUJMANOVÁ, Marie. Život proti smrti. [3. díl trilogie]. 1. vyd. Praha: Československý spisovatel, 1952. 427, [ii] s. Žatva; sv. 100.
ŠKOULOVÁ, Josefina. Zločin. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 1962. 187, [2] s. Boje.
ŠTOLBOVÁ, Eva. Území cizího žalu: (duben - září 2007). Nymburk: Pro Památník Lidice vydalo nakl. Vega-L, 2007. 113 s. ISBN 978-80-86757-77-3.
Existují také bibliografické soupisy týkající se tématu Lidic: MARIÁNKOVÁ, Jana, ed. a kol. Lidice 1942-2002: soupis publikací, dokumentů a uměleckých děl v rešerších domácích a zahraničních institucí. 1. vyd. Nymburk: Památník Lidice, 2002. 191 s. ISBN 80-7276-036-X.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.03.2018 13:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu