Telesilla - český překlad dochovaných textů
Text dotazu
Dobrý den,
na wikipedii jsem se dočetla, že se dochovali nějaké úryvky textů od básnířky Telesilly. Je možné si někde přečíst jejich český překlad?
Díky a přeji pěkný den
Odpověď
Dobrý den,
Telesilla byla lyrickou básnířkou, která žila v Argu v 5. století př.n.l. Podle pověsti, kterou zapsal Pausanias,  prý zachránila město Argos před zničením spartskou armádou tím, že po smrti všech bojeschopných mužů ozbrojila ženy, které město ubránily.
Ve své době byla Telesilla uctívanou básnířkou. Její socha od Niceratuse údajně stála před Afroditiným chrámem. Její básně měly inovativní rytmické schéma, které dodnes nese její jméno. Do dnešních dnů se z její poezie dochoval ovšem pouze jeden fragment básně a několik slov z dalších básní.
Tento jediný dochovaný fragment nebyl, jak se zdá, do češtiny přeložen.
V anglickém jazyce jej uvádějí například zdroje:
* Women Writers of Ancient Greece and Rome: An Anthology: https://books.google.cz/books?id=uYGay_yqBLUC&lpg=PA33&dq=telesilla&hl=cs&pg=PA33#v=onepage&q=telesilla&f=false
* The Woman and the Lyre: Women Writers in Classical Greece and Rome: https://books.google.cz/books?id=7EpeDgAAQBAJ&lpg=PA60&dq=telesilla&hl=cs&pg=PA63#v=onepage&q=telesilla&f=false
* Ancient Greek Lyrics: https://books.google.cz/books?id=_sTvcPkyDZUC&lpg=PA137&ots=XHtLj7yBZz&dq=p%C5%99eklad%20Telesilla&hl=cs&pg=PA137#v=onepage&q=p%C5%99eklad%20Telesilla&f=false
V původním znění jej můžete nalézt zde:
* https://www.loebclassics.com/view/telesilla-fragments/1992/pb_LCL461.79.xml?result=1&rskey=5ThZC2
Použité zdroje
* M. Plant (ed.), Women Writers of Ancient Greece and Rome: an anthology. London: Equinox, 2004. Pp. viii + 268, incl. glossary, appendices, two maps, and two indices. ISBN 1-904768-02-4.
* CANFORA, Luciano. Dějiny řecké literatury. Překlad Dagmar Bartoňková. 3., rev. a dopl. vyd. Praha: KLP, 2009. 919 s. ISBN 978-80-86791-71-5.
* BORECKÝ, Bořivoj a kol. Slovník spisovatelů. Řecko: antická, byzantská a novořecká literatura. Vyd. 1. Praha: Odeon, 1975. 668, [102] s. Slovníky spisovatelů
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.07.2018 22:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu