Těhotenství
Text dotazu
Krásny deň, viete mi, prosím Vás, povedať, ako vzniklo slovo tehotenstvo, česky těhotenství. Ďakujem a ostávam s pozdravom.
Odpověď
Dobrý deň,
ďakujeme za využitie služby Ptejte se knihovny.
Odpoveď sme hľadali v slovenskom etymologickom slovníku. Ten uvádza, že slovo tehotný/tehotná je z etymologického hľadiska v tvare „ťahotný“ a dnešné „te“ je pravdepodobne prevzaté z českého ekvivalentu. Pôvod slova je zrejme v slove „ťahota“ v zmysle ťarcha, ťažoba, pre ktoré sa ako východiskový jazyk odhaduje praslovanský jazyk. Autor slovníka ale upozorňuje, že toto vysvetlenie nie je písomne doložené, iba rekonštruované metódami historickej jazykovedy.
(Zdroj: KRÁLIK, Ľubor. Stručný etymologický slovník slovenčiny. Bratislava: Veda, 2015, s. 607. ISBN 978-80-224-1493-7)
Tu uvádzame aj vysvetlenia pojmu čerpané z českého etymologického slovníka:
- gravidita, gravidní – z latinského graviditas, gravidus v zmysle „obtěžkaný“, alebo od gravis „těžký“.
(Zdroj: REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. Voznice: Leda, 2012, s. 188. ISBN 978-80-7335-296-7)
- těhotný, těhotenský, těhotenství – od staršieho slova „těhota, tíhota“ v zmysle „těžkost, tíže, břímě“.
(Zdroj: REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. Voznice: Leda, 2012, s. 653. ISBN 978-80-7335-296-7)
Vysvetlenie pojmu v oboch slovníkoch odkazuje najmä na pôvod vo význame ťarchy, ťažoby, ktorú v prenesenom slova zmysle fyzicky so sebou tehotenstvo určite obnáša.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.02.2023 22:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu