Taxidermie lidí
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, proč se neprovádí taxidermie na lidech?
Odpověď
Dobrý den,
taxidermie, což je proces uchovávání a preparace mrtvých zvířat, se tradičně neprovádí na lidech z několika důvodů:
Etické a morální důvody: Provádění taxidermie na lidských tělech by bylo považováno za hluboké porušení lidských práv a důstojnosti. Lidé jsou považováni za osoby s vlastními právy, a jakákoli manipulace s jejich tělem po smrti v takovémto kontextu by byla považována za neúctu k jejich památce.
Právní omezení: Většina zemí má zákony, které zakazují zneužívání lidských těl. Lidské pozůstatky jsou chráněny nejen etickými normami, ale i právními předpisy, které stanovují jasná pravidla pro zacházení s tělem, zejména pokud jde o jeho zpopelnění, pohřeb nebo vědecké účely (například pro výzkum).
Biologické a technické problémy: Lidské tělo není přizpůsobeno k tomu, aby bylo uchováno takovým způsobem, jakým jsou uchovávána zvířata. Lidské tělo podléhá rychlé rozkladu a je složité ho zachovat na dlouhou dobu v životné podobě pomocí taxidermie. Zatímco u zvířat lze tento proces často provést s ohledem na jejich anatomii a charakteristiky kůže, u lidí by to bylo technicky i esteticky mnohem složitější. Rozklad lidského těla je totiž odlišný od zvířat, což činí taxidermii na lidech nevhodnou. Existuje výstava s názvem Bodies, která však vzbudila mnoho kontroverzí ohledně etického rozměru a toho, kde byla vystavená těla získána.
Historický kontext: Lidská těla byla v minulosti preparována pro vědecké účely (např. v anatomii nebo v muzeích), ale taxidermie, jak ji známe u zvířat, nebyla nikdy běžně praktikována na lidech. Takové případy jsou extrémně vzácné a spíše se týkají historických nebo podivných jevů než běžné praxe. Doporučuji ještě se podívat na historické přehledy a studie o mumifikaci a preparaci těl v různých kulturách (například starověký Egypt) a jejich etické a kulturní aspekty. Mnohé z těchto témat lze nalézt v literatuře o historii medicíny, archeologii a antropologii.
Použité zdroje
Etika:
NEŠPOROVÁ, Olga. O smrti a pohřbívání. Brno : Centrum pro studium demokracie a kultury, 2024. ISBN 978-80-7325-584-8.
Medvik https://www.medvik.cz/link/MED00215072
KUŘE, Josef. Samozřejmost a ambivalence důstojnosti v (post)moderní medicíně. In: Důstojnost v medicíně. 2022, 267-286. ISBN 978-80-271-3411-3. Medvik https://www.medvik.cz/link/bmc22021437
HAŠKOVCOVÁ, Helena. Thanatologie : nauka o umírání a smrti. Praha : Galén, 2007. ISBN 978-80-7262-471-3.
Medvik https://www.medvik.cz/link/MED00155746
MILFAIT, René. Tělo zemřelého dítěte. In: Etika v pediatrii a neonatologii. 2023, 355-355. ISBN 978-80-271-3263-8.
Medvik https://www.medvik.cz/link/bmc23022974
ROACH, Mary. Jak si žijí nebožtíci : využití lidských ostatků ve vědeckém výzkumu. Praha : Dokořán, 2009. ISBN 978-80-7363-126-0.
Medvik https://www.medvik.cz/link/MED00166831
ŠEJVL, Jaroslav a STEJSKAL, David. Pohřbívání a hřbitovy. Praha : Wolters Kluwer Česká republika, 2011. ISBN 978-80-7357-680-6.
Medvik https://www.medvik.cz/link/MED00177796
ŠOLC, Martin. Ötzi, Irský obr a další ve světle práva: právní povaha a standard důstojného zacházení se zemřelým lidským tělem. Časopis zdravotnického práva a bioetiky : =Journal of medical law and bioethics. 2019, 9(2), 45-67. ISSN 1804-8137.
Medvik https://www.medvik.cz/link/bmc19046676
ŠPATENKOVÁ, Naděžda. O posledních věcech člověka : vybrané kapitoly z thanatologie. Praha : Galén, 2014. ISBN 978-80-7492-138-4.
Medvik https://www.medvik.cz/link/MED00184502
KOTRLÝ, Tomáš. Pohřebnictví : právní zajištění piety a důstojnosti lidských pozůstatků a ostatků : [praktická příručka]. Praha : Linde, 2013. ISBN 978-80-86131-95-5.
Medvik https://www.medvik.cz/link/MED00180372
Ethics, access and safety in tissue and organ transplantation : issues of global concern, Madrid, Spain, 6-9 October 2003 : report. Geneva : World Health Organization, 2004. ISBN 978-92-4-159139-3.
Medvik https://www.medvik.cz/link/MED00169860
POLICAR, Radek. Lidské tělo nelze darovat. Zdravotnické noviny : orgán ministerstva zdravotnictví a ROH - ústředního výboru Svazu zaměstnanců ve zdravotnictví. 2009, 58(4), 22-23. ISSN 1805-2355.
Medvik https://www.medvik.cz/link/bmc07523295
VIKTOROVÁ, Nikola. Etické aspekty zacházení s těly zesnulých. Online. Diplomová práce. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Teologická fakulta. 2022. Dostupné z: https://theses.cz/id/j41eej/. [cit. 2024-11-29].
QUIGLEY, Muireann. Property in Human Biomaterials—Separating Persons and Things? Online. Oxford journal of legal studies. 2012, roč. 32, č. 4, s. 25. ISSN 0143-6503. Dostupné z: https://doi.org/10.1093/ojls/gqs018. [cit. 2024-11-29].
Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Etika archeologie [online]. c2024. Dostupný z: https://cs.wikipedia.org/w/[…]eologie&oldid=24245649. [cit. 2024-11-29].
Právo:
DOSTÁL, Ondřej. Komu patří mé tělo: Několik úvah o právním statutu oddělených částí těla a mrtvoly. Zdravotnictví a právo : právní a daňový průvodce pro zdravotnictví. 2003, 7(10), 8-14. ISSN 1211-6432.
Medvik https://www.medvik.cz/link/bmc04001763
MACH, Jan a ŠTEFAN, Jiří. Soudně lékařská a medicínsko-právní problematika v praxi. Praha : Grada, 2005. ISBN 80-247-0931-7.
Medvik https://www.medvik.cz/link/MED00120455
VETEŠNÍKOVÁ, Eva; ŠEJVL, Jaroslav a VETEŠNÍK, Pavel. Zákon o pohřebnictví : Zákon o válečných hrobech : komentář. Praha : Wolters Kluwer, 2015. ISBN 978-80-7478-680-8.
Medvik https://www.medvik.cz/link/MED00185654
SCHELLE, Karel; MAN, Vlastislav a OSTŘÍŽEK, Tomáš. Právní úprava darování, odběrů a transplantací tkání a orgánů. Praha : Eurolex Bohemia, 2004. ISBN 80-86432-64-5.
Medvik https://www.medvik.cz/link/MED00131970
MALINOVSKÝ, Lubomír. K problematice získávání těl zemřelých pro vědecké účely. In: Medicína a právo : soubor prací a diskuzních příspěvků přednesených na ideologické konferenci lékařské fakulty a právnické fakulty Univerzity J.E. Purkyně v Brně dne 1. prosince 1983 = Medecine and law. 1985, 89, 105-110.
Medvik https://www.medvik.cz/link/bmc86009081
ŠEJVL, Jaroslav; VETEŠNÍKOVÁ, Eva a VETEŠNÍK, Pavel. Zákon o pohřebnictví ; : Zákon o válečných hrobech : komentář. Praha : Wolters Kluwer, 2020. ISBN 978-80-7598-952-9.
Medvik https://www.medvik.cz/link/MED00205958
Medvik https://www.medvik.cz/link/bpt3364
KOTRLÝ, Tomáš. Mrtvé lidské tělo jako oběť komerčního zájmu. Zdravotnictví a právo : právní a daňový průvodce pro zdravotnictví. 2009, 13(7-8), 24-27. ISSN 1211-6432.
Medvik https://www.medvik.cz/link/bmc07529167
ZUBKOVÁ, Adéla. Právní povaha lidského těla a jeho částí. Online. Diplomová práce. Brno: Masarykova univerzita, Právnická fakulta. 2024. Dostupné z: https://is.muni.cz/th/jtxa0/. [cit. 2024-11-29].
ONDRÚŠ, Miroslav. K právní povaze částí lidského těla. In: Právní rozhledy. 26. 2018, s. 521-530. ISSN 1210-6410.
VALC, Jakub; HONZOVÁ, Ivana; PRUDIL, Lukáš a SVATOŠ, Roman. Právní rámec poskytování kompenzací za darování částí lidského těla v České republice. In: Právní rozhledy. 31. 2023, s. 267-277. ISSN 1210-6410.
MOROZOVÁ, Helena. Historický vývoj pojmu důstojnost a jeho postupné začlenění do právního pořádku. Online. In: Weyrův den právní teorie: sborník příspěvků z konference = Weyr ’s day of legal theory: conference proceedings. Brno: Masarykova univerzita, 2015, s. 16-23. ISBN 978-80-210-8001-0. Dostupné z: https://www.law.muni.cz/sborniky/weyr/weyr2015.pdf. [cit. 2024-11-29].
Zákon č. 256/2001 Sb. o pohřebnictví a o změně některých zákonů. In: . 2001. Dostupné také z: http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2001-256. [cit. 2024-11-29].
Zákon č. 193/2017 Sb., kterým se mění zákon č. 256/2001 Sb., o pohřebnictví a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony. In: . 2017. Dostupné také z: http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2017-193. [cit. 2024-11-29].
Zákon č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách). In: . 2011. Dostupné také z: http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2011-372. [cit. 2024-11-29].
Lidské pozůstatky a lidské ostatky a nakládání s nimi. Online. Epravo.cz. Dostupné z: https://www.epravo.cz/top/c[…]ani-s-nimi-15429.html?mail. [cit. 2024-11-29].
LOJDOVÁ, Evelyna a ŠIŠLÁK, Stanislav. Právní úprava lidského těla po smrti. Online. Epravo.cz. Dostupné z: https://www.epravo.cz/top/c[…]-tela-po-smrti-103480.html. [cit. 2024-11-29].
Biologické a technické problémy
RAMBOUSEK, Petr. Vybrané problémy při balzamaci zemřelých po provedené pitvě. Funeral quartal : B2B magazín oboru pohřebnictví. 2011, 2(3-4), 16-16. ISSN 1804-705X.
Medvik https://www.medvik.cz/link/bmc11039207
FRIŠHONS, Jan; STRNAD, Adam a RAMBOUSEK, Petr. Zachovat těla zemřelých. In: Vesmír. 99. 2020, s. 588-591. ISSN 0042-4544.
Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Dekompozice [online]. c2024. Dostupný z: https://cs.wikipedia.org/w/[…]mpozice&oldid=24347576. [cit. 2024-11-29].
LEE GOFF, M. Early post-mortem changes and stages of decomposition in exposed cadavers. Online. Experimental and Applied Acarology. 2009, roč. 49, č. 1-2, s. 21-36. ISSN 0168-8162. Dostupné z: https://doi.org/10.1007/s10493-009-9284-9. [cit. 2024-11-29].
Historie
NAVRÁTILOVÁ, Danuše a ARIÈS, Philippe. Dějiny smrti. Praha : Argo, 2020. ISBN 978-80-257-3251-9.
Medvik https://www.medvik.cz/link/MED00204038
ŠTEINER, Ivo; HEJNA, Petr a BETLACH, Jan. Pitva : historie poznávání lidského těla. Praha : , 2017. ISBN 978-80-7492-297-8.
Medvik https://www.medvik.cz/link/MED00191042
ARIES, Philippe. Dějiny smrti. Zdivočelá smrt. 2. díl. Každodenní život. Praha: Argo, 2000. ISBN 80-7203-293-3.
ARIÈS, Philippe. Dějiny smrti. Díl 1, Doba ležících. Každodenní život. Praha: Argo, 2000. ISBN 80-7203-286-0.
ARIÈS, Philippe. Dějiny smrti. [Díl] 2, [Zdivočelá smrt]. Každodenní život. Praha: Argo, 2000. ISBN 80-7203-293-3.
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní lékařská knihovna
Datum zadání dotazu
28.11.2024 14:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu