taraxacum officinalis
Text dotazu
dobrý den, chci se s vámi o nečem poradit. taraxacum officinalis -- Má nekterá část pampelišky halucinogenní účinky? nebo ne, ale když jo, která ? ...taktéž se chci poradit, v rámci zdravé vživy se konzumuje list, kořen nebo jiná část pampelišky? .. předem dekuji
Odpověď
Dobrý den,
o halucinogenních účincích některé části pampelišky se odborné publikace nezmiňují. Větší množství této grogy může vyvolávat pocit nevolnosti a nepohodlí v žaludku a hlavě, s nutkáním ke zvracení (nauzea). Tyto účinky má především mléčná šťáva rostliny, která je slabě jedovatá.  Kontakt mléčné šťávy s pokožkou může vyvolat dermatitidu (zánět kůže).
V léčitelství, kuchyni či kosmetice nacházejí uplatnění všechny části zmíněné rostliny.  V léčitelství se používá list a kořen nebo kořen s natí. Aplikuje se při chorobách jater, ledvin, žaludku a dvanácterníku, slinivky břišní, při revmatismu a vodnatelnosti. Účastní se na odbourávání cholesterolu a toxinů.
Stále častěji je ovšem pampeliška využívána i v kuchyni. Zvláště mladé lístky bohaté na vitamín C se přidávají do jarních salátů a pokrmů. Z květů se připravuje pampeliškový med a šťáva, rozemletý kořen je možné použít jako náhradu kávy.
V kosmetice se používá pleťová voda připravená z květů pampelišky, která způsobuje blednutí pih.
Použité zdroje:
*  BODLÁK, Jiří. Byliny v léčitelství, v kosmetice a v kuchyni. Olomouc: Poznání, 2005. 295 s. ISBN 80-86606-40-6.
* BOHNE, Burkhard. Bylinky do kuchyně. Praha: Ottovo nakladatelství, 2011. 127 s. ISBN 978-80-7360-981-8.
* CLEVELY, A. M. a RICHMOND, Katherine. Bylinky. České vyd. 1. Praha: Svojtka & Co., 2002. 254 s. Ilustrovaná encyklopedie. ISBN 80-7237-501-6.
* IBURG, Anne. Lexikon přírodní medicíny: obsahové látky, léčebné účinky, užití. 5. vyd. Čestlice: Rebo, 2008. 285 s. ISBN 978-80-255-0106-1.
* http://www.kvetenacr.cz/detail.asp?IDdetail=132
* http://botanika.borec.cz/smetanka_lekarska_prava.php
* http://botanika.wendys.cz/kytky/K161.php
* http://www.priroda.cz/lexikon.php?detail=65
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.05.2013 17:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu