Tantal
Text dotazu
Patří tantal mezi nejvzácnější nebo nejpevnější kovy?
Odpověď
Dobrý den,
dotaz, který služba Ptejte se knihovny před několika lety zpracovávala, zněl: jaký je nejpevnější a jaký nejvzácnější kov, viz zkrácená odpověď níže "nejtvrdším kovem je dle níže uvedených stránek slitina 1090, nejodolnějším čistým kovem je osmium, nikde se nepodařilo najít, zda jsou tyto kovy taky zároveň nejpevnější..."
Tantal, který uvádíte, patří mezi těžké kovy.
Tantal (chemická značka Ta, latinsky Tantalum) je vzácný, tvrdý, modro-šedý, lesklý kov. Je vysoce korozivzdorný a používá pro výrobu chirurgických nástrojů a implantátů, protože je zcela inertní vůči organickým tělesným tkáním.
Tantal byl objeven roku 1802 švédským chemikem Andersem G. Ekebergem, čistý prvek byl izolován až v roce 1820 Jönsem Berzeliem. Jméno získal podle bájného krále Tantala z řecké mytologie a je vyjádřením jeho význačné vlastnosti – chemické netečnosti. Tantal patří mezi mimořádně obtížně tavitelné kovy, pouze wolfram a rhenium mají vyšší bod tavení.
Přírodní tantal obsahuje dva izotopy. 181Ta je stabilní a 180Ta má poločas rozpadu více než 1015 let.
Tantal taje při teplotě 2996°C, má velmi dobrou odolnost v kyselinách, chloridech i sulfidech. Jeho výhodou je korozní odolnost v řadě agresívních prostředí.  Má dobrou tažnost a houževnatost i při nízkých teplotách. Při vyšších teplotách (nad 300°C) ztrácí korozní odolnost. Pevnost čistého tantalu v žíhaném stavu je 200 - 350 MPa a tažnost 20 až 30%.
Jeden z nejlehčích, ale zároveň nejpevnějších kovů, je titan. Čistý titan je tvárný a poměrně měkký. Za vyšších teplot jeho pevnost rychle klesá; při teplotě -190°C má téměř dvojnásobnou pevnost než při teplotě +100°C.
V každém případě doporučujeme konzultovat dotaz s FyzWeb odpovědnou:
http://fyzweb.cz/odpovedna/index.php .
Použité zdroje
PILOUS, Václav. Kovové materiály. Plzeň: Západočeská univerzita, 2007.
VOJTĚCH, Dalibor. Kovové materiály. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 2006.
KOUKAL, Jaroslav a kol. Materiály a jejich svařitelnost. Ostrava: Český svářečský ústav a Technická univerzita, 2009.
Obor
Chemie. Krystalografie. Mineralogické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.06.2015 12:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu