Taliban
Text dotazu
Dobrý den, měl bych dotaz. Jak se správně píše člen Talibanu? Slyšel jsem, že správně je to Talíb. Ale sedí mi víc Talibánec. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, pojmenování členů hnutí Taliban není jednoznačně dané a také v nejrůznějších druzích dokumentů (novinové články, knihy, internet) se setkáváme jak s jedním, tak s druhým pojmenováním, někdy jsou v jednom textu přítomny obě dvě.
Pojmenování "tálibánci" logicky vyplývá z názvu Tálibán a dle našich závěrů z projitých dokumentů se jedná i o častěji využívané slovo. Od slova "tálib" vznikl název celého hnutí, Tálibán je totiž množné číslo od tálib - student islámské školy. Proto je tento název pro členy taktéž využíván.
Použitá literatura a další zdroje k tématu:
* Universum : všeobecná encyklopedie. Vyd. 1..  Praha : Odeon, 2000-2001. 10 sv.  ISBN 80-207-1060-4 (soubor : váz.).
* MURSHED, Iftikhar S. Afghanistan : the Taliban years. 1st pub.. London : Bennett & Bloom, 2006. 335 s.  ISBN 1-898948-94-1 (brož.).
* Síť teroru. -- [Washington] : U.S. Department of State, [2001?]. -- 25 s.
* MARSDEN, Peter. The Taliban : war and religion in Afghanistan. London ; New York : Zed Books, c2002. xiv, 162 s. ISBN 1-84277-167-1.
- u exempláře je poznámka o ztrátě titulu, v současné době tedy tuto knihu nelze z fondu NK ČR zapůjčit
* CREWS, Robert D. (ed.); TARZI, Amin (ed.). The Taliban and the crisis of Afghanistan. Cambridge, Mass. : Harvard University Press, 2008. vi, 430 s. ISBN 978-0-674-02690-2.
Záznam publikací naleznete v online katalogu NKC na adrese http://sigma.nkp.cz/F . Máte-li zájem zjistit dostupnost i v ostatních českých knihovnách, využijte Souborný katalog SKC na téže webové adrese.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.04.2009 14:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu