taky a také
Text dotazu
Při psaní dopisu můžu použít výraz "taky" nebo jenom "také"?
Odpověď
Dobrý den,
Na Vaši otázku se hůře odpovídá, když neznáme kontext. Důležité je, uvědomit si, komu dopis píšete. Na tom totiž záleží jakou formu jazyka a vyjadřování byste měla zvolit. Stejnou informaci budeme sdělovat jiným způsobem když o ní budeme psát vlastnímu bratrovi či sestře, mamince, kamarádovi, kamarádce či posudkovému lékaři, soudu, atd.
Pokud  tedy budete psát někomu blízkému, s kterým máte dostatečně vřelý vztah, můžete využít i hovorový jazyk a neformální podobu vyjadřování („tedy taky“)a bude to i vhodnější. Budete-li psát do nějaké veřejné instituce nějakou prosbu, žádost, poděkování atd. měla byste se řídit všeobecně přijatými pravidly pro psanou konverzaci, tj. mimo jiné budete využívat spisovnou podobu jazyka („ve Vašem případě také“). Vzory dopisů, žádostí atd. určitě najdete i na internetu a dále Vám doporučujeme např. knihu „Jak psát korespondenci: vzory.“ od Barbory Antonové. Celá citace knihy viz: Antonová, Barbora. Jak psát korespondenci: vzory. Vyd. 1. Praha: Computer Press, 2001. iv, 76 s. ISBN 80-7226-481-8. Viz. záznam z našeho katalogu: [ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001007890&local_base=NKC ]
Zdroje:
* Antonová, Barbora. Jak psát korespondenci: vzory. Vyd. 1. Praha: Computer Press, 2001. iv, 76 s. ISBN 80-7226-481-8
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.07.2014 09:38
Já píše:
Středa 25.10.2023 22:49
Může se říct i taky a též nebo jenom také?
PSK - admin píše:
Čtvrtek 26.10.2023 11:07
Dobrý den,
je možné používat všechny tři tvary slova. Slovo „také“ je formální a tento tvar slova v češtině původní. Jeho varianta „taky“ je spíše hovorová a o trochu méně formální. Výraz též je pak synonymum pro slovo také, rovněž, taktéž.
Podrobnější informace k jednotlivým formám naleznete zde:
https://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=tak%C3%A9#bref1
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=1033
https://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=t%C3%A9%C5%BE
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu