systematická botanika
Text dotazu
Dobrý den,
hledám literaturu (podklady) o Moravském krasu,kde by byly specifikované klimatické podmínky, geologické poměry, půdní poměry, typologické a fytocenologické poměry, fauna, flora, topografie = stručně řečeno charakteristika širších územních vztahů a přírodních poměrů. Ve Vašem knihovním vyhledači jsem si Mor.kras zadala, ale k dispozici se objevilo tolik děl a není zřejmé, které by požadované téma nabídlo. Proto Vás prosím o radu. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
pokud hledáte specifičtější téma, zadáním jednoduchého či příliš obecného výrazu pro vyhledávání se zobrazí velmi často velké množství výsledků. Pro relevantnější výsledky Vám doporučujeme zadat také specifičtější termíny (tedy např. Moravský kras, geologie, klima, fauna, flora apod.). Další možností je zpřesnit seznam výsledků - pokud se zobrazí velké množství záznamů, můžete využít nabídky "filtrovat" a "zpřesnit".
Pokud si nejste jistá, jaká klíčová slova zvolit, můžete projít několik záznamů zobrazených při obecném vyhledávání a inspirovat se klíčovými slovy u těchto záznamů a vybrat z nich ty, které nejvíce odpovídají Vašim požadavkům. Jednotlivá klíčová slova jsou "prokalitelná", tzn. že po jejich označení se Vám zobrazí všechny záznamy z katalogu, které jsou daným klíčovým slovem oindexovány.
Pokud z názvu dokumentu nepoznáte, zda by pro Vás mohl být užitečný, je třeba podívat se nejlépe na klíčová slova, příp. resumé u záznamu a poté vyhodnotit, zda by pro Vás uvedený dokument mohl být užitečný.
Pro inspiraci Vám uvádíme některé vyhledané tituly o Moravské krasu (vyhledávání v Souborném katalog ČR zadáním výše uvedených výrazů pro vyhledávání):
* TREFULKA, Jan et al. Květy Moravského krasu. Blansko: Cortusa - sdružení pro ochranu Moravského krasu, 2000. 135 s. ISBN 80-238-6142-5.
Klíčová slova: flóra -- Moravský kras (Česko)
* STEHLÍK, Vladimír a KUNSKÝ, Josef. Macocha a Moravský kras = Macocha and Moravian Karst = Macocha und Mährischer Karst. 2. vyd., (V ČSAV 1. vyd.). Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1961. 366 s
Resumé: Obrazové dílo s množstvím detailních záběrů i celkových pohledů na jeskyně a jejich krápníkovou výzdobu, na propasti i krasovou krajinu. Úvod popisuje geologicky a speleologicky celý útvar i jednotlivé jeskyně a jejich soustavy.
* Moravský kras. 1. vyd. Praha: Olympia, 1979. 190, [2] s. Průvodce nakl. Olympia.
Resumé: Průvodce přináší stručný celkový nástin turistických možností, přírody, historie i dnešního života, výletovou mozaiku, rozdělení do 18 oblastí a návody na kombinování tras. Uvádí přehled sítě turisticky značených cest skilometráží, abecedně uspořádaný místopisný rejstřík lokalit, které jsou v průvodci zmíněny, a upozorňuje na turistické i jiné zajímavosti kraje.
* BOSÁK, Pavel, ed., GERŠL, Milan, ed. a NOVOTNÁ, Jiřina, ed. Speleofórum 2013: ročník 32: setkání speleologů v Moravském krasu: 19.- 21. dubna 2013 = meeting of cavers in the Moravian Karst: April 19 to 21, 2013. [Praha]: Česká speleologická společnost, [2013]. 132 s. Speleofórum, roč. 32.
Klíčová slova: jeskyně * kras * fauna * geochemie * speleologie * sedimenty jeskynní * ponorná řeka * expedice geologická * Morava (Česko)
* BALÁK, Ivan a kol. Macocha a Punkva v Moravském krasu. Blansko: Městská knihovna Blansko, 2003. 239 s., [8] s. barev. obr. příl. ISBN 80-239-2113-4.
Klíčová slova: ochrana přírody -- Česko * speleologie -- Česko * dějiny geologie -- Česko * Chráněná krajinná oblast Moravský kras (Česko) * Macocha (Česko : propast) * Punkevní jeskyně (Česko) * Punkva (Česko : řeka) * Rudické doly (Česko : naučná stezka) -- přírodní poměry * Rudické doly (Česko : naučná stezka) -- vlastivěda
* MUSIL, Rudolf a kol. Moravský kras: labyrinty poznání. Adamov: GEO program, 1993. 336 s., [25] l. obr příl.
Klíčová slova: geologie * geomorfologie * hydrologie * krajina
Využít byste mohla také publikace pojednávají obecně o přírodních poměrech Jihomoravského kraje (vyhledávání: jižní Morava, Jihomoravský kraj, příroda, přírodní poměry apod.), zde by mohly být shrnuté Vámi požadované informace; příkladem uvádíme:
* ŠTEFKA, Leoš a kol. Chráněná území - příklady z praxe. Vyd. 1. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2013. 160 s. ISBN 978-80-7375-794-6.
Klíčová slova: chráněná území -- Česko * ochrana přírody -- Česko * Morava jižní (Česko) -- přírodní poměry
* MIKULICA, Oldřich a PTÁČEK, Josef. Kraj plný jasu: [krásy a vzácnosti moravské přírody]. Žilina: Knižné centrum, ©1997. [156] s. ISBN 80-88723-65-5.
Klíčová slova: příroda -- Česko * fauna -- Česko * flóra -- Česko * Morava jižní (Česko) -- přírodní poměry
Uvedené příklady publikací jsou pouze ukázkové, v online katalozích dostupných na adrese http://aleph.nkp.cz/F/ dohledáte mnohem více publikací o Moravském krasu.
Zajímavým zdrojem pro vyhledávání by pro Vás také mohla být Jednotná informační brána (www.jib.cz), kde máte možnost vyhledávat ve více knihovnách z jednoho místa. Zapojené zdroje jsou uspořádány dle různých hledisek, jedním z nich je i oborové zaměřené daného katalogu. Pro Vaše účely by mohlo být velmi užitečné využít v Profi hledání kategorie "Biologické vědy", "Geografie. Geologie" - zde jsou zapojeny také oborové zdroje typu Geobibline, což je Geografická bibliografie ČR.
Pokud byste měla zájem  také o články z českých novin, sborníků a časopisů, doporučujeme Vám využít bázi ANL (http://aleph.nkp.cz/F/ú, která eviduje právě tento druh dokumentů od r. 1991.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.03.2014 09:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu