-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na bylinu svízel syřišťový. Dočetl jsem se,že se dříve používala jako zasyřovací prostředek při výrobě sýrů. Bohužel jsem nikde nenašel,která část rostliny se k tomuto účelu používala a jakým způsobem se účinná látka získávala. Za jakoukoliv informaci předem děkuji.
Dobrý den, Velká kniha koření, bylin a aromatických rostlin o užití svízele syřišťového jako syřidla pro výrobu sýrů píše:
"Jak již napovídá druhový název, tento svízel býval kdysi přidáván do ovčího a kozího mléka jako syřidlo (srážedlo) při výrobě sýrů (Marton 1979). Srážení mléka je podmíněno enzymy, které jsou obsaženy v listech a květech. Pro přibarvování sýrů a másla bylo používáno žluté barvivo připravené ze stonků a listů (Morton 1976)."
SMALL, Ernest. Velká kniha koření, bylin a aromatických rostlin. 1.vyd. Praha : Volvox Globator, 2006. ISBN 80-7207-462-8.
V anglicky psaných zdrojích se ovšem vyskytuje informace, že se jedná o zelené části rostliny.
Viz např.
http://books.google.com/books?id=iyOcuSjiTcIC&pg=PA113&lpg=PA113&dq=vegetable+rennet+from+bedstraw+Galium+Verum&source=bl&ots=7sl1R82v-8&sig=QR5Nn5me+rennet+from+bedstraw+Galium+2UenKa7VxQST5SYhNrqk&hl=cs&ei=HUU2SpXPDM-H_Abcx7zlCg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4
V angličtině najdete i několik diskusí na dané téma (svízel syřišťový = Lady´s Bedstraw = Galium verum):
např.
* http://www.care2.com/c2c/groups/disc.html?gpp=48&pst=215108
* http://www.curevents.com/vb/archive/index.php/t-18115.html
České interentové stránky zmiňují pouze listy:
* http://botany.cz/cs/galium-verum/
* http://www.ceskatelevize.cz/program/207411000150714.html
Knihy, které se věnují výrobě sýrů, zmiňují pouze výrobu živočišného syřidla. Přesný recept na výrobu syřidla ze svízele syřišťového se nám tedy, bohužel, nepodařilo dohledat.
Použitá literatura:
* IBURG, Anne. Lexikon sýrů : výroba, původ, druhy, chuť. 1. vyd. Čestlice : Rebo, 2004.. ISBN 80-7234-379-3.
* TEPLÝ, Miloš. Syřidla živočišná a mikrobiální : Určeno [také pro stud.] záv. škol práce, odb. škol, vys. škol chemickotechnologických a zeměd. 1. vyd. Praha : SNTL, 1976.
* ORLOVÁ, Marie. Výroba másla, tvarohu a sýra v domácnosti : Snadný a praktický návod, jak vyrobiti mnoho dobrého másla, sýra a tvarohu : s mnohými užitečnými radami a pokyny. V Praze : A. Reinwart, 1900.
* HAVLÍČEK, Zdeněk. Praktikum sýrařské výroby : Určeno [také] stud. odb. škol mlékařských. Praha : SNTL, 1975.
+ dostupné herbáře, atlasy rostlin apod.
Zemědělství
--
Národní knihovna ČR
18.06.2009 10:59