synonymum slova plevel
Text dotazu
Prosím vás o radu. Mám napsat synonymum slova
"plevel", které je na čtyři písmena a třetí písmeno je "L". Napadá mě snad
jen "býlí", ale myslím, že je to slovo pro rostliny obecně. Můžete mi prosím
poradit? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
starší i nové slovníky, které jsme prošli, uvádějí slovo býlí jako synonymum ke slovu plevel, viz níže:
* Příruční slovník jazyka českého. Díl I, A-J. V Praze : Státní nakladatelství,. 1935-1937. s. 223.
býlí, bejlí = plevel
příklady: V hlubokém stínu keřů rostlo býlí, hořký lupen a kopřivy. Býlím zdusilo se mnoho zdárně zasetého obilí.
* Český slovník věcný a synonymický. I. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1969. s. 168.
plevel = ... býlí (např. pýřivka a jiný býl), chmýr (např. chmýr rostoucí u cesty), (lesní) buřeň (např. vysoká buřeň dusí výsadbu smrčků), zř. příživenstvo (např. plevel a všelijaké příživenstvo), expr. smeť (smeť mezi obilím), dial. sekuř (pejřavková sekuř) zř. - zřídka expr. - expresivně dial. - dialektický
* Slovník spisovného jazyka českého. I, A-G. Praha : Academia, 1989. s. 190. býlí - plevel (Vyplít býlí ze záhonu, zahrada zarostlá býlím a bodláčím)
Další použitá literatura:
* PALA, Karel ; VŠIANSKÝ, Jan. Slovník českých synonym. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 2000. s. 32, 242. ISBN 80-7106-450-5.
* ČÁLEK, Karel. Nový křížovkářský slovník. Praha : Nakladatelství Plot, 2009. s. 68, 658. ISBN 978-80-86423-96-5.
* http://vokabular.ujc.cas.cz/hledani.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.01.2011 13:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu