syndrom čínské restaurace
Text dotazu
Dobrý den,
marně se snažím sehnat jakoukoliv knihu o syndromu čínské restaurace -> nebo aspoň o glutamanech a o studiích, které proběhly.
Něco málo napsala prof. RNDr. Anna Strunecká, ale je to opravdu jen zlomek.
Budu ráda za jakoukoliv radu.
Odpověď
Dobrý den,
publikaci, která by pojednávala výhradně o Syndromu čínské restaurace, jsme bohužel také nenašli, doporučujeme Vám však vyhledávat dokumenty podle níže uvedených možností. Knih i článků je poté poměrně velké množství, věříme, že mezi nimi naleznete ty, které pro Vás budou užitečné či v uvedených zdrojích najdete jiné, které se Vám budou k tématu hodit.
1) články české, především v databázi Národní lékařské knihovny Medvik (http://www.medvik.cz/bmc). Zde získáte přehled o článcích týkající se především glutamátů v potravinách a jejich vlivu na zdraví. Pro vyhledávání zadejte např. klíčová slova glutamát, potraviny, vliv, zdraví apod. Ukázkou Vám uvádíme některé z vyhledaných dokumentů:
* KROUPA, Radek - SMRŽOVÁ, J. - LATA, Jan, et al. Syndrom čínské kuchyně jako atypická příčina akutního selhání ledvin. In: XXII. dny mladých internistů: 29.-30. května 2003, [Olomouc]: abstrakta. 1. vyd. Olomouc : Univerzita Palackého, 2003. 2003, s. 73. ISBN: 80-244-0645-4.
* ČERNÝ, Jiří. Je glutamát monosodný nebezpečný lidskému zdraví?. Výživa a potraviny, 2004, Roč. 59, č. 5, s. 134. ISSN: 1211-846X.
* MŇUKOVÁ, Jana. Obsah kyseliny glutamové v polévkách naší a zahraniční výroby. Výživa, 1993, Roč. 48, č. 1, s. 8-9. .
2) zahraniční články, které je možné vyhledat např. pomocí vyhledávače JIB+ (www.jib.cz/jibplus - do vyhledávače zapojeny ) či licencovaných online databází. Licencované databáze předplácí knihovny pro své uživatele, nap,. pro uživatele NK ČR je přehled těchto zdrojů dostupný na adrese http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju. Zkuste se zeptat ve vaší knihovně, zda některé zdroje předplácí. Opět Vám příkladem uvádíme některé z vyhledaných článků (vše vyhledáno v databázi Academic Search Complete):
* Taliaferro, Patricia J. "Monosodium glutamate and the Chinese Restaurant Syndrome: A review of food additive safety." Journal Of Environmental Health 57, no. 10 (June 1995): 8. Academic Search Complete, EBSCOhost (accessed January 28, 2014).
* Freeman, Matthew. "Reconsidering the effects of monosodium glutamate: A literature review." Journal Of The American Academy Of Nurse Practitioners 18, no. 10 (October 2006): 482-486. Academic Search Complete, EBSCOhost (accessed January 28, 2014).
* Williams, A. N., and K. M. Woessner. "Monosodium glutamate 'allergy': menace or myth?." Clinical & Experimental Allergy 39, no. 5 (May 2009): 640-646. Academic Search Complete, EBSCOhost (accessed January 28, 2014).
* Stare, Fredrick J., et al. "Prevalence of the "Chinese restaurant syndrome." Journal Of The American Dietetic Association 75, no. 1 (July 1979): 29. Academic Search Complete, EBSCOhost (accessed January 28, 2014)
3) knihy v katalozích dostupných na adrese http://aleph.nkp.cz/F/, především Souborný katalog ČR a Česká národní bibliografie. Vyhledávat můžete podle příbuzných témat, my jsme využili téma alergeny v potravinách, přídatných látkách v potravinách (tzv. aditiva). nejprve Vám však uvádíme tři tituly, které se nejvíce blíží Vámi zadanému tématu:
* Vrbová, Tereza. Víme, co jíme?, aneb, Průvodce "Éčky" v potravinách. Praha: EcoHouse, 2001. 268 s. ISBN 80-238-7504-3.
Pozn.: na str. 207-210 naleznete informace o glutamátu sodném a syndromu čínské restaurace
* Grimm, Hans-Ulrich. Sojovka vám lže!, aneb, Víte, co jíte?. Vyd. 1. Praha: Ivo Železný, 2001. 157 s. Poznání. Knížky dostupné každému; sv. 207. ISBN 80-237-3643-4.
* Glutamate: functions, regulation, and disorders [online]. New York: Nova Science Publishers, C2012. Neuroscience research progress [cit. 2014-01-24]. Dostupné z: http://site.ebrary.com/lib/natl/Doc?id=10654716.
Pozn.: elektronická kniha zpřístupněná v rámci licencované online databáze Ebrary pro uživatele registrované v NK ČR
Alergeny v potravinách:
* Jędrychowski, Lucjan, ed. a Wichers, Harry, ed. Chemical and biological properties of food allergens [online]. Boca Raton: CRC Press, C2010. Chemical and functional properties of food components series [cit. 2014-01-24]. Dostupné z: http://www.netlibrary.com/urlapi.asp?action=summary&v=1&bookid=289546.
Pozn.: online kniha dostupná pro uživatele Knihovny Antonína Švehly (http://www.knihovnasvehly.cz/)
* Lessof, Maurice H. Food intolerance. 1st ed. London: James & James, 1992. x, 212 s. Food safety series; 2. ISBN 0-412-44850-5.
* Chandra, Ranjit Kumar, ed. Food intolerance. 1. ed. New York: Elsevier, 1984. xiv, 260 s. ISBN 0-444-00743-1.
* Fuchs, Martin. Alergie číhá v jídle a pití. 2., rozš. a přeprac. vyd. Plzeň: Adéla, C2007. 267 s. Editio medicinae. Alergologie. ISBN 978-80-902532-2-3.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200803/contents/nkc20081788407_1.pdf - zde bychom se zaměřili především na kapitolu "aditiva"
* Pollmer, Udo, Hoicke, Cornelia a Grimm, Hans-Ulrich. Víš, co jíš?: Je jídlo jed?: co působí mléko, umělé potraviny, jezte odpady, ať vyděláme, bezmocnost konzumentů, alergeny v potravinách. Olomouc: Fontána, [2006, 2007]. 270 s. ISBN 80-7336-092-6.
* Stepaniak, Joanne, Melina, Vesanto a Aronson, Dina L. Food allergies: health and healing. Summertown: Books Alive, 2010. 62 s. Alive natural health guides; 39. ISBN 978-1-55312-046-9.
Aditiva v jídle
* Essential guide to food additives. 3rd ed. Cambridge: Royal Society of Chemistry, 2008. ix, 336 s. ISBN 978-1-905224-50-0.
* Ziegler, Herta, ed. Flavourings: production, composition, applications, regulations. 2nd ed., completely rev. Weinheim: Wiley, C2007. 827 s. ISBN 978-3-527-31406-5.
* Škopek, Bedřich. Přehled potravinářských aditivních látek. 1. vyd. Praha: Verlag Dashöfer, 2004. 60 s. ISBN 80-86229-89-0.
* Škopek, Bedřich. Přehled potravinářských aditivních látek - pokračování. 1. vyd. Praha: Verlag Dashöfer, 2004. 68 s. ISBN 80-86229-89-0.
* Food additives. 2nd revised and expanded edition. New York: Marcel Dekker, 2002. 938 s. Food science and technology. A series of monographs, textbooks, and reference books; no. 116. ISBN 0-8247-9343-9.
Obor
Chemie. Krystalografie. Mineralogické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.02.2014 13:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu