-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
marně se snažím sehnat jakoukoliv knihu o syndromu čínské restaurace -> nebo aspoň o glutamanech a o studiích, které proběhly.
Něco málo napsala prof. RNDr. Anna Strunecká, ale je to opravdu jen zlomek.
Budu ráda za jakoukoliv radu.
Dobrý den,
publikaci, která by pojednávala výhradně o Syndromu čínské restaurace, jsme bohužel také nenašli, doporučujeme Vám však vyhledávat dokumenty podle níže uvedených možností. Knih i článků je poté poměrně velké množství, věříme, že mezi nimi naleznete ty, které pro Vás budou užitečné či v uvedených zdrojích najdete jiné, které se Vám budou k tématu hodit.
1) články české, především v databázi Národní lékařské knihovny Medvik (http://www.medvik.cz/bmc). Zde získáte přehled o článcích týkající se především glutamátů v potravinách a jejich vlivu na zdraví. Pro vyhledávání zadejte např. klíčová slova glutamát, potraviny, vliv, zdraví apod. Ukázkou Vám uvádíme některé z vyhledaných dokumentů:
* KROUPA, Radek - SMRŽOVÁ, J. - LATA, Jan, et al. Syndrom čínské kuchyně jako atypická příčina akutního selhání ledvin. In: XXII. dny mladých internistů: 29.-30. května 2003, [Olomouc]: abstrakta. 1. vyd. Olomouc : Univerzita Palackého, 2003. 2003, s. 73. ISBN: 80-244-0645-4.
* ČERNÝ, Jiří. Je glutamát monosodný nebezpečný lidskému zdraví?. Výživa a potraviny, 2004, Roč. 59, č. 5, s. 134. ISSN: 1211-846X.
* MŇUKOVÁ, Jana. Obsah kyseliny glutamové v polévkách naší a zahraniční výroby. Výživa, 1993, Roč. 48, č. 1, s. 8-9. .
2) zahraniční články, které je možné vyhledat např. pomocí vyhledávače JIB+ (www.jib.cz/jibplus - do vyhledávače zapojeny ) či licencovaných online databází. Licencované databáze předplácí knihovny pro své uživatele, nap,. pro uživatele NK ČR je přehled těchto zdrojů dostupný na adrese http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju. Zkuste se zeptat ve vaší knihovně, zda některé zdroje předplácí. Opět Vám příkladem uvádíme některé z vyhledaných článků (vše vyhledáno v databázi Academic Search Complete):
* Taliaferro, Patricia J. "Monosodium glutamate and the Chinese Restaurant Syndrome: A review of food additive safety." Journal Of Environmental Health 57, no. 10 (June 1995): 8. Academic Search Complete, EBSCOhost (accessed January 28, 2014).
* Freeman, Matthew. "Reconsidering the effects of monosodium glutamate: A literature review." Journal Of The American Academy Of Nurse Practitioners 18, no. 10 (October 2006): 482-486. Academic Search Complete, EBSCOhost (accessed January 28, 2014).
* Williams, A. N., and K. M. Woessner. "Monosodium glutamate 'allergy': menace or myth?." Clinical & Experimental Allergy 39, no. 5 (May 2009): 640-646. Academic Search Complete, EBSCOhost (accessed January 28, 2014).
* Stare, Fredrick J., et al. "Prevalence of the "Chinese restaurant syndrome." Journal Of The American Dietetic Association 75, no. 1 (July 1979): 29. Academic Search Complete, EBSCOhost (accessed January 28, 2014)
3) knihy v katalozích dostupných na adrese http://aleph.nkp.cz/F/, především Souborný katalog ČR a Česká národní bibliografie. Vyhledávat můžete podle příbuzných témat, my jsme využili téma alergeny v potravinách, přídatných látkách v potravinách (tzv. aditiva). nejprve Vám však uvádíme tři tituly, které se nejvíce blíží Vámi zadanému tématu:
* Vrbová, Tereza. Víme, co jíme?, aneb, Průvodce "Éčky" v potravinách. Praha: EcoHouse, 2001. 268 s. ISBN 80-238-7504-3.
Pozn.: na str. 207-210 naleznete informace o glutamátu sodném a syndromu čínské restaurace
* Grimm, Hans-Ulrich. Sojovka vám lže!, aneb, Víte, co jíte?. Vyd. 1. Praha: Ivo Železný, 2001. 157 s. Poznání. Knížky dostupné každému; sv. 207. ISBN 80-237-3643-4.
* Glutamate: functions, regulation, and disorders [online]. New York: Nova Science Publishers, C2012. Neuroscience research progress [cit. 2014-01-24]. Dostupné z: http://site.ebrary.com/lib/natl/Doc?id=10654716.
Pozn.: elektronická kniha zpřístupněná v rámci licencované online databáze Ebrary pro uživatele registrované v NK ČR
Alergeny v potravinách:
* Jędrychowski, Lucjan, ed. a Wichers, Harry, ed. Chemical and biological properties of food allergens [online]. Boca Raton: CRC Press, C2010. Chemical and functional properties of food components series [cit. 2014-01-24]. Dostupné z: http://www.netlibrary.com/urlapi.asp?action=summary&v=1&bookid=289546.
Pozn.: online kniha dostupná pro uživatele Knihovny Antonína Švehly (http://www.knihovnasvehly.cz/)
* Lessof, Maurice H. Food intolerance. 1st ed. London: James & James, 1992. x, 212 s. Food safety series; 2. ISBN 0-412-44850-5.
* Chandra, Ranjit Kumar, ed. Food intolerance. 1. ed. New York: Elsevier, 1984. xiv, 260 s. ISBN 0-444-00743-1.
* Fuchs, Martin. Alergie číhá v jídle a pití. 2., rozš. a přeprac. vyd. Plzeň: Adéla, C2007. 267 s. Editio medicinae. Alergologie. ISBN 978-80-902532-2-3.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200803/contents/nkc20081788407_1.pdf - zde bychom se zaměřili především na kapitolu "aditiva"
* Pollmer, Udo, Hoicke, Cornelia a Grimm, Hans-Ulrich. Víš, co jíš?: Je jídlo jed?: co působí mléko, umělé potraviny, jezte odpady, ať vyděláme, bezmocnost konzumentů, alergeny v potravinách. Olomouc: Fontána, [2006, 2007]. 270 s. ISBN 80-7336-092-6.
* Stepaniak, Joanne, Melina, Vesanto a Aronson, Dina L. Food allergies: health and healing. Summertown: Books Alive, 2010. 62 s. Alive natural health guides; 39. ISBN 978-1-55312-046-9.
Aditiva v jídle
* Essential guide to food additives. 3rd ed. Cambridge: Royal Society of Chemistry, 2008. ix, 336 s. ISBN 978-1-905224-50-0.
* Ziegler, Herta, ed. Flavourings: production, composition, applications, regulations. 2nd ed., completely rev. Weinheim: Wiley, C2007. 827 s. ISBN 978-3-527-31406-5.
* Škopek, Bedřich. Přehled potravinářských aditivních látek. 1. vyd. Praha: Verlag Dashöfer, 2004. 60 s. ISBN 80-86229-89-0.
* Škopek, Bedřich. Přehled potravinářských aditivních látek - pokračování. 1. vyd. Praha: Verlag Dashöfer, 2004. 68 s. ISBN 80-86229-89-0.
* Food additives. 2nd revised and expanded edition. New York: Marcel Dekker, 2002. 938 s. Food science and technology. A series of monographs, textbooks, and reference books; no. 116. ISBN 0-8247-9343-9.
* Lessof, Maurice H. Food intolerance. 1st ed. London: James & James, 1992. x, 212 s. Food safety series; 2. ISBN 0-412-44850-5.
Chemie. Krystalografie. Mineralogické vědy
--
Národní knihovna ČR
04.02.2014 13:32