symboly
Text dotazu
Dobrý den,
vlastním velmi starou vázu,ručně malovanou zřejmě olovem, které vytváří
jakoby krajku a je částečně zlacená. Jsou na ní namalovány čtyři obrázky v
oválech, domnívám se jedná o symboly, ale neumím si je vyložit. Jedná se o:
1/jednorožec a pod ním had
2/mořská panna
3/pan hrající na flétnu
4/3 muži na lodi, na plachtě je šesticípá hvězda.
Děkuji za případné vysvětlení
Odpověď
Dobrý den,
jednorožec je symbolem čistoty a síly. Jeho roh měl, dle dávné tradice, léčivou sílu. Jako bájné zvíře je opředeno řadou legend a pověr.
Symbol hada je mnohoznačný. Had u nohou jednorožce může symbolizovat zlo (dle křesťanské tradice), či naopak léčivou sílu, oživení (symbol lékařů), popřípadě Zemi a její plodnost.
Mořská panna není běžně užívaným symbolem. V Čechách byla mořská panna často spojována s exotikou a objevovala se na vývěsních štítech obchodů. Mořská panna s harfou (siréna) lákala svým vzhledem a krásným hlasem námořníky, kteří ztráceli kontrolu sami nad sebou a stávali se jejich snadnou kořistí. V tomto ohledu je možné mořskou pannu brát jako symbol nebezpečí, poblouznění. Pokud byla zobrazována se zrcátkem a hřebenem, mohlo se jednat o symbol krásy, marnivosti. Mořská panna se dvěma ocasy (Meluzína) je symbolem mateřské lásky a ochránkyní před ztrátou důvěry.
Taktéž Pán (lat. Faunus) je bájnou postavou. V překladu je jeho jméno "všechno", je tedy spojován s veškerenstvem přírody, v řeckých mýtech vystupuje jako bůh pastýřů. S Pánem je spojena báje o mladé nymfě, která se před Pánem proměnila v rákos. Pán, aby nepřišel o její hlas, svázal několik stébel dohromady a vznikla panova flétna, jež je s touto mýtickou postavou spojována.
Na posledním výjevu je, dle Vašich slov, loď (= symbol cesty, přestálých nebezpečí dalekých cest, přináší bohatství a slávu, ale též odloučení a rozchod) se třemi muži (číslovka tři = posvátné číslo, znamení dokonalosti) s plachtou, na níž je šesticípá hvězda (hexagram - (taktéž nazvaný Šalamounova pečeť, Davidův štít) = vyjadřuje spojení vody a ohně či všech 4 živlů, taktéž je symbolem vesmírné rovnováhy).
Jak vyplývá z výše uvedených charakteristik jednotlivých vyobrazení, zdá se, že výjevy na váze nemají žádný ústřední symbolický význam. Mohlo se jednat o oblíbené náměty doby, ze které váza pochází, krajové oblíbené výjevy (pokud byla váza dovezena ze zahraničí) apod.
Otázku významu jednotlivých vyobrazení na váze doporučujeme konzultovat ještě s odborníky z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze (knihovna Uměleckoprůmyslového muzea je taktéž zapojena do služby Ptejte se knihovny: http://www.knihovna.upm.cz/
Použité zdroje:
* BIEDERMANN, Hans. Lexikon symbolů. 1. vyd. Praha : Beta, 2008. ISBN 978-80-7306-362-7.
* MYSLIVEČEK, Milan. Panoptikum symbolů, značek a znamení. Vyd. v Chvojkově nakl. 1. Praha : Chvojkovo nakladatelství, 2001. ISBN 80-86183-25-4.
* HALL, James. Slovník námětů a symbolů ve výtvarném umění. 2. vyd., V Pasece 1. Praha ; Litomyšl : Paseka, 2008. ISBN 978-80-7185-902-4.
* COOPER, J. C. Ilustrovaná encyklopedie tradičních symbolů. 1. vyd. Praha : Euromedia Group - Knižní klub, 2007.ISBN 978-80-242-1934-9.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2011 10:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu