symbolika zvířat
Text dotazu
Dobrý den,
mohla bych Vás poprosit o vyhledání významů několika symbolů (obecně i v kresbě) v některém z lexikonů symbolů, jedná se o : veverka, králík, lev.
Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
lev - symbol evangelisty Marka
Zdroj: ROYT, Jan. Slovník biblické ikonografie. Praha: Karolinum, 2006. ISBN 80-246-0963-0. S. 77.
Lev – pro svoji sílu a odvahu jako král zvířat na zemi; vedle orla, vládce vzdušné říše, je patrně nejrozšířenějším erbovním zvířetem, v obrazové symbolice odpradávna, geograficky překračuje dalece místa na zeměkouli, kde se běžně vyskytuje. Na Dálném východě ztělesňuje lev symbol draka, zastrašující sílu,  slouží jako strážce chrámů a jako symbol v průvodech a tancích vyjadřuje obranu před démony a zlými mocnostmi.
Veverka – v germánské mytologii byla veverka přisuzována Lokimu, bohu ničivého ohně; v symbolickém umění křesťanského středověku je pro svou ohnivě rezavou barvu a svou překotnou hbitost symbolem ďábla.
Zajíc  spolu s králíkem patří ke zvířatům vztahovaným k měsíci, neboť ve dne spí a v noci se potuluje, skrze svou plodnost je symbolem neustálého obnovování života, rychlý běh zajíce je srovnáván s krátkostí lidského žití.
Čerpáno z: MOHR-HEINZ, Gerd. Lexikon symbolů. Obrazy a znaky křesťanského umění. Praha: Volvox Globator, 1999.  ISBN 80-7207-300-1.
Králík lunární zvíře; spojován s měsíčními bohyněmi a Matkou-Zemí Lev – ambivalentní  symbol, solární i lunární, dobra i zla, jako solární  symbolické zvíře ztělesňuje žár slunce, záři a moc poledního slunce; ohnivý princip; majestát; sílu a odvahu; statečnost, ;spravedlnost; právo, vojenskou moc; krále zvířat; ale také krutost, dravost, člověka nedůstojný způsob života; je symbolem války  a atributem bohů války… Veverka (Japonsko): plodnost; obvykle spojována s vinnou révou; Křesťanství – lakota, nenasytnost; Skandinávie – přináší déšť, vodu, sníh; veverka znamená zlovolnost a vyvolávání rozbrojů…
Zdroj: COOPEROVÁ, J.C. Ilustrovaná encyklopedie tradičních symbolů. Praha: Mladá fronta, 1999. ISBN 80-204-0761-8.
Králík – ztělesnění plodnosti ve všech dobách, atribut žádostivosti; není neobvyklý ve scénách mileneckých dvojic, u nohou Panny Marie symbolizuje vítězství čistoty. Králík je volně zaměnitelný se zajícem.
Lev – běžné symbolické zvíře v náboženském i světském umění, jemuž jsou přisuzovány mnohé vlastnosti…
Zdroj: HALL, James. Slovník námětů a symbolů ve výtvarném umění. Praha-Litomyšl: Paseka, 2008. ISBN 978-80-7185-902-4.
Králík – znamení králíka reprezentuje osmý den ve dvacetidenním měsíčním cyklu aztéckého posvátného kalendáře, který měl celkem 260 dní. Ve Střední Americe byl králík spojován zejména s Měsícem, ale také s pulke/pulque – alkoholickým nápojem, který svým kalným vzhledem připomíná mléko – tedy s plodností a mateřstvím.
Zdroj: GIBSON, Clare. Symboly a jejich význam. Klíč k výkladu motivů a znaků v umění. Praha: Slovart, 2012. ISBN 978-80-7391-370-0 S pozdravem Jaroslava Sedláčková Referenční centrum NK ČR
Obor
vse
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.06.2012 07:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu