Symbolika v kresbě 2
Text dotazu
Dobrý den, mohla bych Vás poprosit o
vyhledání v některém z lexikonu symbolů, jaký má význam lev a zebra,
jak obecně tak hlavně v kresbě.
Předem děkuji
Odpověď
Dobrý den,
odpovědi jsme opět čerpala z Ilustrované encyklopedie tradičních symbolů:
LEV
"Ambivalentní symbol, solární i lunární, dobra i zla. Jako solární
symbolické zvíře ztělesňuje žár slunce, záři a moc poledního slunce,
ohnivý princip, majestát, sílu, odvahu, statečnost, spravedlnost,
právo, vojenskou moc, krále zvířat, ale také krutost, dravost,
člověka nedůstojný způsob života, je symbolem války a atributem bohů
války."
MOUCHA:
"Obvykle je spojována se zlými božstvy a zkázou. Může ztělesňovat
nadpřirozenou moc, většinou zlou, démoni jsou často zpodobňováni jako
mouchy. ... V křesťanství: zlo, mor, hřích."
Poté ze Slovníku symbolů:
HMYZ
"Vedle včel, které jsou oblíbeným námětem výtvarného umění, se
objevuje v ikonografii i ostatní drobný hmyz. Zejména na obrazech
nizozemských mistrů 16. 17. stol. se vyskytují různé druhy hmyzu,
převážně s negativním symbolickým významem."
ZEBRU jsme nalezla pouze v Lexikonu snových symbolů, což pro Vás
nejspíše nebude příliš relevantní, nicméně její význam zde:
"později poznáte , jak blízko jsou si někdy dobro a zlo"
ZDROJE:
Cooper, James Fenimore, 1789-1851. Ilustrovaná encyklopedie tradičních
symbolů. J. C. Cooperová ; Z angl. přel. Allan Plzák. 1. vyd. Praha
: Mladá fronta, 1999. 239 s. (Literární klub). ISBN 80-204-0761-8.
Kurth, Hanns, 1904-1976. Lexikon snových symbolů. Hanns Kurth ; [Z
německého originálu ... přeložila Eva Špačková]. Vyd. 2. V Praze :
Ikar, 2004. 367 s. ISBN 80-249-0361-X.
Mysliveček, Milan, 1951-. Panoptikum symbolů, značek a znamení. Milan
Mysliveček. 1. vyd. Praha : Horizont, 1992. 277 s. ISBN
80-7012-065-7.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Městská knihovna Ústí nad Orlicí
Datum zadání dotazu
20.08.2012 11:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu