Symbolika v kresbě
Text dotazu
Dobrý den,
mohla bych Vás poprosit o vyhledání několika symbolů (obecně i v
kresbě) v některém z lexikonu symbolů, jedná se o :
kočka
kůň
pták
slunce
Předem děkuji a pěkný den:)
Odpověď
Dobré odpoledne,
pokusím se Vám odpovědět pomocí Encyklopedie tradičních symbolů:
KOČKA
"Protože její oči jsou proměnlivé, symbolizuje kočka proměnlivou sílu
slunce a přibývání a ubývání měsíce stejně jako nádheru noci, znamená
také tajnost, lstivost, touhu, svobodu. Černá kočka je lunární zvíře,
ztělesňuje zlo a smrt, teprve v novější době může někdy černá kočka
přinášet štěstí."
KŮŇ
"Ambivalentní symbol, protože je solární mocností, když se bílí, zlatí
nebo ohniví koně objevují se slunečními bohy a táhnou jejich vozy, je
ale i mocností lunární, když se objevují jako vlhký živel, moře a
chaos a jako oři mořských bohů, kůň je tedy symbolem jak života, tak i
smrti, symbolem solárním i lunárním. Symbolizuje také intelekt,
moudrost, mysl, rozum, urozenost, světlo, dynamickou sílu, hbitost,
rychlost myšlení, rychlý běh života, ztělesňuje také instinktivní
zvířecí přirozenost, kouzelné síly předpovídání, vítr, mořské vlny.
Objevuje se též s bohy plodnosti a s Vany. Může na něm jezdit ďábel, a
potom nabývá významu falického, nebo divoký lovec či král duchů, a pak
se stává symbolem smrti. Okřídlený nebo také bílý kůň znamená slunce
nebo kosmického koně, a představuje tak čistý intelekt,
neposkvrněnost, nevinnost, život a světlo, jezdí na něm hrdinové."
PTÁK
Transcendence, duše, duch, božské zjevení, duchové vzduchu, duchové
mrtvých, výstup do nebe, schopnost komunikovat s bohy nebo vstoupit na
vyšší úroveň vědomí, myšlení, představivost. Větší ptáci jsou často
ztotožňováni s bohy slunce, hromu a větru a jejich jazyky ztělesňují
blesk. Ptáci náleží k symbolice stromu: božská moc sestupuje do stromu
nebo na jeho symbol, sloup."
SLUNCE
Nejvyšší kosmická mocnost, vševidoucí božství a jeho moc, teofanie,
boží zjevení, srdce kosmu, střed bytí a intuitivního poznání,
"inteligence světa" (Macrobius), osvícení, oko světa a oko dne,
nepřemoženost, velkolepost, sláva, spravedlnost, královský majestát."
Zdroj:
Cooper, James Fenimore, 1789-1851. Ilustrovaná encyklopedie tradičních
symbolů. J. C. Cooperová ; Z angl. přel. Allan Plzák. 1. vyd. Praha
: Mladá fronta, 1999. 239 s. (Literární klub). ISBN 80-204-0761-8.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Městská knihovna Ústí nad Orlicí
Datum zadání dotazu
20.08.2012 11:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu