Symbolika tří křížů
Text dotazu
Dobrý den,
mám poněkud zvláštní dotaz. V prvorepublikové a starší české literatuře
se často setkávám s křesťanským "rituálem" tří křížů. Například v Baarově
knize Jan Cimbura se setkávám s tím, že když z vesnice odchází obchodník,
tak za ním "ženy dělají tři kříže", chápu to v negativním smyslu - ve
vesnici daného obchodníka neměl nikdo rád. Podobně se se třemi kříži, které
jsou snad rukou rituálně symbolizovány, setkávám i v jiné literatuře té
doby. U poezie pak často zakončení básní symbolem tří křížů: + + +.
Chtěl bych se zeptat, co konkrétně mají tři kříže symbolizovat.
Počítám, že to má něco společného se svatou trojici, ale proč se zrovna
tímto způsobem používaly, popřípadě kdy a jak toto vzniklo a kdy (jestli)
toto užívání zaniklo.
Díky za odpověď a přeji hezký zbytek dne.
Odpověď
Dobrý den,
literatura týkající se křesťanských či náboženských symbolů nebo přímo znamení kříže, případně další encyklopedie a slovníky, vysvětluje pouze symboliku kříže jako takového, v jeho různých podobách, kulturách, náboženstvích apod. Vysvětlení symbolu tří křížů jsme bohužel v dostupných
zdrojích nenalezli.
Znamení kříže:
Znamením kříže vyjadřujeme víru ve vykoupení Ježíšovou smrtí a vzýváme o pomoc trojosobního Boha. Znamením kříže se začíná také každý obřad, čímž se naznačuje, že je konán ve jménu - Nejsvětější Trojice. Užívá se při soukromém i církevním žehnání a svěcení. Symbol kříže dříve provázel každou
práci: bičem lidé přežehnali dobytek před výjezdem na pole, motykou vyznačili kříž do hlíny, do kříže položili poslední hrst obilí při žatvě, podobou kříže označili třikrát kůrku chleba.
Kříž jako symbolické gesto vyjadřuje víru v Ukřižovaného a důvěru v jeho pomocnou ochranu.
Dělat znamení kříže je zvyk prvotních křesťanů, kteří toto znamení činili na čele. Od počátku připisovali věřící znamení kříže duchovní účinnost, znamením kříže byly svěceny věci posvátné, protože všechno, co má být posvěceno, se značí znamením Pánova kříže spolu s vzýváním jména Kristova, jak píše Augustin. Znamení kříže se většinou doprovází slovy: "Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého".
Obecně v křesťanství kříž znamená spásu Kristovou obětí; záchranu; zadostiučenění; usmíření; utrpení; víru; úctu.
Číslo tři je symbol jednoty, dokonalosti a úplnosti, neboť vyjadřuje spojení tří pojmů - začátku, středu a konce. Velmi často nacházíme v křesťanské symbolice obrazně vyjádřené tři božské ctnosti (víru, naději a lásku).
Především se však číslo tři uplatňuje u tří božských osob. Různá jednání třikrát se opakující, mají vyjádřit co největší stupňování. Např. trojí vzývání Boha při modlitbě mělo zdůraznit úpěnlivost a naléhavost modlitby. V Novém zákoně byla symbolika čísla tři nejvíce zdůrazněna zjevením nejsvětější Trojice; v upomínku na Ježíšův křest mají být všichni lidé křteni "ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého". Také biskup žehná třikrát znamením kříže.
Z výše uvedeného bychom tedy mohli usoudit, že ženy vyprovázely obchodníka požehnáním, aby ho Bůh provázel na jeho cestě, které chtěly ještě znásobit.
Pokud bychom se přiklonili spíše k variantě, že obchodník nebyl ve vesnici oblíbený a ženy ho znamením kříže vyprovázejí s přáním, aby se už nevracel, mohly by ho zažehnávat. Zaříkání, zaklínání (slovem), zažehnávání (obřady, posunky, symoblickými činy, kouzly) sloužilo pro odvrácení všeho zlého, špatného počasí, nemocí a neduhů, maření síly zlého ducha apod. Zaříkavačky velmi často končily své zaříkávání slovy "k tomu mi dopomáhej Bůh Otec, Syn a Duch sv. Amen" u udělaly znamení kříže. V publikaci Lid český z hlediska prostonárodně-náboženského od Karla Procházky (str. 52) jsou texty konkrétních zaříkávání zakončeny znamením tří křížů +++.
Podrobnější informace byste mohl získat spíše v odborných knihovnách, např.
v Etnologickém ústavu AV ČR (http://eu.avcr.cz/) nebo Knihovně Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy (http://web.etf.cuni.cz/ETFLIB-1.html), můžete využít také server Katolik.cz, který nabízí zodpovídání otázek z oblasti teologie (http://www.katolik.cz/otazky/), na dotazy odpovídá tým několika kněží brněnské diecéze.
Použité zdroje:
* Ottův slovník naučný: ilustrovaná encyklopedie obecných vědomostí. 27.
díl, Vůz-Žyžkowski. V Praze: J. Otto, 1908. Str. 455.
* Ottův slovník naučný: ilustrovaná encyklopedie obecných vědomostí. 15.
díl, Krajčij-Ligustrum. V Praze: J. Otto, 1900. Str. 203-205.
* Cooper, J. C. Ilustrovaná encyklopedie tradičních symbolů. Praha: Mladá fronta, 1999. 239 s. : il. ; 25 cm. ISBN 80-204-0761-8.
* STUDENÝ, Jaroslav. Křesťanské symboly. Olomouc : [s.n.], 1992. 369 s. ; 20 cm.
* Lidová kultura : národopisná encyklopedie Čech, Moravy a Slezska. Sv. 2., A-N. Praha : Etnologický ústav Akademie věd České republiky v Praze a Ústav evropské etnologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně v nakl.
Mladá fronta, 2007. il. (některé barev.), portréty, noty, faksim. ; 30 cm.
Str. 492. ISBN 978-80-204-1712-1.
* GRÜN, Anselm. Kříž : teologický a duchovní význam symbolu naděje. Kostelní Vydří : Karmelitánské nakladatelství, 1997. 79 s. ; 20 cm. ISBN 80-7192-233-1.
* PROCHÁZKA, Karel. Lid český s hlediska prostonárodně-náboženského. V
Praze: Dědictví sv. Jana Nepomuckého, 1910. 228 s. : il. ; 8°. (Podíl "Údů Dědictví Svatojanského" ; R. 1910 č.1) (Knih Dědictví Svatojanského ; č.
109).
* iEncyklopedie.cz (náboženství, filozofie, humanitní obory) - http://www.iencyklopedie.cz/znameni-krize/
* http://www.katolik.cz/otazky/ot.asp?ot=1224
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.04.2010 15:26
zdroj píše:
Úterý 10.05.2016 14:34
Na krizi sa rataju rohy. To su tie cipy, ktore vytrcaju z obrysu. Rataju sa tie, ktore nie su v zemi.
Napr slovensky dvojkriz ma 10 rohov.
Standardny kriz ma 6 rohov. Takze ak su 3 standardne krize, je to cislo 666
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu