Svobodní zednáři
Text dotazu
Dobré odpoledne,
mám k Vám prosbu. Shromažďuji si pro svou potřebu informaco o Svobodných zednářích u nás i ve světe. Materiálu je mnoho, takže v obecné rovině Vás nebudu obtěžovat. Oblast, ve které se pátrá docela složitě je otázka smíšených lóží v Čechách (tedy těch, které přijímají i ženy). Vím o webových stránkách Humanitas Bohemia, která smíšenou lóží 100% je, ale informací je na jejich stránkách minimum.
Prosila bych Vás tedy pomoc v těchto otázkách:
smíšené lóže v Čechách
vím, že odpověď na tuto otázku se rovná téměř utopii, protože členové lóží se dodnes nijak neprezentují, ale existuje-li někde "seznam" žen - svobodných zednářek .Byla jí spisovatelka Alexandra Berková, ale ta, bohužel, v r. 2008 zemřela
stěžejní literatura (a její zdroj) v této problematice
Mnohokrát děkuji za pomoc a srdečně zdravím
Odpověď
Dobrý den,
jak správně předpokládáte, konkrétnějších informací k problematice českých smíšených a ženských zednářských loží je velmi málo a jejich obsah je v souladu s pravidly zednářského řádu velmi obecný.
Dle knihy "Tajné dějiny zednářských lóží" a článků "Historie svobodného zednářství a ženy" a "Dívčí válka o zednářské lóže" působí v Čechách smíšená lóže "Humanitas Bohemia" (http://www.humanitas-bohemia.cz/ ), která sdružuje smíšenou mateřskou lóži "Dobrovský" a její dceřiné lóže. Belgickou jurisdikcí řádu Lidské právo byla založena smíšená lóže "Řetěz spojení" (http://www.liberalni-zednarstvi.cz/index.html ).
Dle výše uvedených článků pracuje v České republice dále ještě jedna čistě ženská lóže odvozená od francouzské "Velké ženské lóže" založená v roce 2001. Mezi její zakládající členky patřila Vámi zmiňovaná spisovatelka Alexandra Berková.
Svobodné zednářství je tajnou organizací. Žádný z výše uvedených lóží nikde nezveřejňuje seznamy svých členů. Dle knihy "Tajné dějiny zednářských lóží" je i počet členů svobodných zednářů nejasný, neboť neexistují žádné seznamy a sčítání členů se u těchto diskrétních společností neprovádí.
Literatury k tématu svobodného zednářství je značné množství.
K ženské otázce v rámci svobodného zednářství se vztahují následující články:
* SRB, Tomáš. Historie svobodného zednářství a ženy. Regenerace. roč. 10, č. 8 (2002), s. 22-25. (dostupný také na: http://www.e-stranka.cz/regenerace/2002/08/zednari.htm)
* KRCH, Gustav. Dívčí válka o zednářské lóže - drama bez vítěze. Lidové noviny. -- Praha. roč. 12, č. 43 (19990220), Příl. Nedělní Lidové noviny. s. 25, 26.
Otázka členství žen v lóžích svobodných zednářů je taktéž zmíněna např. v publikacích:
* ČECHUROVÁ, Jana. Čeští svobodní zednáři ve XX. století. 1. vyd. Praha : Libri, 2002. ISBN 80-7277-122-1.
* BOROVIČKA, Michael. Tajné dějiny zednářských lóží : spiklenci proti světu, nebo dobrodinci lidstva? 1. vyd. Praha : Ottovo nakladatelství - Cesty, 2003. ISBN 80-7181-814-3.
Další publikace k tématu můžete nalézt jako doporučenou literaturu na stránkách lóže "Humanitas Bohemia":
či stránkách "Řetězu spojení" http://www.liberalni-zednarstvi.cz/lit.html.  Vhodnou literaturu můžete dohledat také prostřednictvím Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc , Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc , Jednotné informační brány: http://www.jib.cz/  či článkové databáze ANL: http://aleph.nkp.cz/cze/anl .
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.10.2011 12:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu