svobodní zednáři
Text dotazu
Dobry den, mohli byste mi vysvetlit termin \"Svobodny zednar\" ci \"Clen zednarske loze\"? Uvital bych i prameny (nejlepe v el. podobe), kde bych se mohl pripadne detaily dozvedet. Predem dekuji za ochotu a Vas cas.
Odpověď
Dobrý den, z literatury vybíráme základní údaje:
Svobodní zednáři: vznik těchto tajných, dnes polotajných sdružení není beze zbytku objasněn. V každém případě ve středověku jde o profesní sdružení (lóže) vytvářená zedníky a kameníky. Lóže nebyly vázány na určité místo; členové podléhali přísným zásadám, např. znalost technických postupů a vynálezů byla přísně utajována. S tím byla spojena souběžně vznikající symbolika, která přešla i do moderního zednářství, a členění na různé stupně. V průběhu doby se přijímání členů rozšířilo mimo profesi: členy se stávali mj. kněží, tj. ti, kteří měli vliv na sakrální stavby apod. Příliv vzdělané vrstvy přispěl k pozvolným změnám v charakteru a cílech lóží. V r. 1717 vznikla v Anglii jedna veliká lóže anglická, jejímž cílem napříště bylo usilovat o naplnění mravních a humanitních ideálů. Organizační struktura (mistři, tovaryši, učedníci), uzavřenost vůči vnějšímu prostředí i symbolika se nezměnily. Zásady byly vyjádřeny v řádu "The constitution of the Freemasons (1723): svobodným zednářům se ukládá povinnost žít podle přísných mravních zásad, řídit se humanitními ideály, ctít vlastenecký vztah ke své zemi. Během 18. stol. se svobodní zednáři rozšířili do dalších evropských zemí. V té době k nim patřili významní osvícenci, ještě později řada osobností z oblasti věd, politiky, umění i ekonomiky. V Praze vznikly prvnílóže v r. 1733. Na Moravě bylo centrum v Brně. Josef II. zednáře podporoval natolik, že členové zednářských lóží zastávaly vysoké úřednické i vládní posty. Zároveň bylo hnutí vystaveno persekuci (již v 18. st.) především ze strany katolické církve, která je považovala za protikřesťanské; často byl rovněž obviňováno z příprav státních převratů a revolucí. V průběhu vývoje se svobodné zednářství stalo nábožensko-filozofickým směrem se složitou soustavou morálních zásad a přesně definovanou symbolikou, která vycházela z obřadů středověkých kameníků. Posláním je duchovní a sociální práce, k základním hodnotám patří mj. rovnost, spravedlnost, bratrská láska, přátelství, trpělivost. Není vázáno na určitý druh náboženství; vychází z nábožensko-esoterní tradice. Lóže: členem může být každý dospělý muž, pokud věří v Nejvyšší bytost a nesmrtelnost duše; podmínkou je mj. dobrá pověst, čestnost. Přijímací alegorický rituál vychází ze středověkých obřadů svobodných kameníků, které mají možná předobraz ve starém Řecku nebo Egyptě.
Odkazujeme dále na:
Oficiální stránky Svob. zednářů z České republiky sdružených ve velkolóži Veliký Orient Český:
http://www.zednari.cz/
Veliká lóže České republiky vč. soupisu 13 lóží:
http://www.vlcr.cz/
Z literatury:
Čechurová, Jana, 1969-
Čeští svobodní zednáři ve XX. století / Jana Čechurová. -- 1. vyd.. -- Praha : Libri, 2002. -- 527 s. : il., portréty, faksim. ; 21 cm
ISBN 80-7277-122-1 (váz.) : Kč 450,00
Signatury:* 54 H 220834* 54 H 221518* 54 H 222260* 54 H 222261* I 410687* SF II 070591
Ridley, Jasper Godwin, 1920-
Svobodní zednáři / Jasper Ridley ; přeložila Iva Emmerová. -- 1. vyd. v českém jazyce. -- Praha : BB art, 2004. -- 311 s. ; 22 cm
ISBN 80-7341-358-2 (váz.) : Kč 249,00
Signatury:* 54 H 242632* I 432637* SF II 073387
Beránek, Jiří, 1955-
Tajemství lóží : svobodné zednářství bez legend a mýtů / Jiří Beránek. -- 1. vyd.. -- Praha :
Mladá fronta, 1994 (Český Těšín : Těšínská
tiskárna). -- 308 s. : fotogr. ; 21 cm
ISBN 80-204-0423-6 (váz.)
Signatury:* 54 H 143989* 54 H 144404* 54 H 144405 * 54 H 145646* I 341345* SF II 055166* SF II 069181
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.03.2008 11:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu