Svlékací hormony
Text dotazu
Dobrý den!
Chtěl bych se zeptat, že ve kterých žlázach u hmyzu se tvoří ekdysteroidy a juvenilníc hormony. Jaké jsou funkce těchto hormonů v procesu larválního a imaginálneho svlékání hmyzu? Jaké jsou relativně hodnoty těchto hormonů při larválním a při imaginálnom svlékání?
Za odpověď předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
ekdysteroidy, velmi často označované také jako hmyzí svlékací hormony, jsou látky nezbytně důležité pro metamorfózu hmyzu (neboli proměnu mezi juvenilními stadii a dospělcem= imagem), kterou stimulují. Tento hormon vyvolává periodickou sekreční činnost buněk epidermu larev a tím tvorbu nové kutikuly. U dospělců hmyzu (s výjimkou Apterygot) prothorakální žlázy zanikají a ekdyson se neprodukuje. Oproti tomu juvenilní hormony jsou protichůdně působící hormony, které oddalují metamorfózu až do doby, kdy larva dosáhne potřebného stupně vývoje, jinak řečeno hormon udržuje larvální stadium. Při poklesu v těle je poté nastartována metamorfóza v imago.
V souvislosti s tvorbou těchto hormonů mluvíme o žlázách s vnitřní sekrecí čili endokrinních žlázách. Tyto žlázy nemají vývod a produkují určité hormony, které předávají krvi. Pokusy bylo zjištěno, že sekret těchto žláz je velmi účinným podněcovatelem, stimulantem při svlékání a proměně hmyzu vůbec. Z žláz s vnitřní sekrecí mají pro vývoj a existenci hmyzu zásadní význam prothorakální žlázy a přilehlá tělíska (corpora allata). Prothorakální žlázy jsou uloženy v předohrudi larev a produkují svlékací hormon ekdyson. U dospělých jedinců atrofují. Corpora allata jsou uložena kolem jícnu a produkují larvový (juvenilní) hormon neotenin.
Hodnoty hormonů se nám bohužel nepodařilo nikde zjistit. Bohužel Vám ani nemůžeme s jistotou říci, zda již byla hodnota těchto hormonů alespoň přibližně určena. Doporučujeme Vám však projít odbornou literaturu, kde by mohly být tyto údaje uvedeny. Literaturu dohledáte v katalozích  na adrese http://aleph.nkp.cz/F/, pro vyhledávání knih využijte především online katalog NK ČR (báze NKC) nebo Souborný katalog ČR (báze SKC).  V knihách, které jsme prošli (jejich seznam viz níže), se tyto hodnoty bohužel nevyskytovaly, ovšem doporučujeme Vám nahlédnout do knihy:
* Capinera, John L., ed. Encyclopedia of entomology. 2nd ed. New York: Springer Science + Business Media, C2008. 4 sv. (lxiii, 4346 s.). Springer reference. ISBN 978-1-4020-6242-1.
Jedná se o velmi podrobně zpracovanou encyklopedii hmyzu,  naleznete zde i rozsáhlé heslo pro ekdysteroidy  a juvenilní hormony. Je tedy možné, že se zde budou vyskytovat zmínky také o hodnotách hormonů.
Pokud se zajímáte o hmyz podrobněji, můžete pro jejich studium využít např. následující publikace:
* Obenberger, Jan. Entomologie. [Díl] 1, Anatomie, morfologie a embryologie hmyzu. 1. vyd. Praha: Přírodověd. vydav., 1952, [v tir.] 1953. 869, [xi] s. - velmi hezky a podrobně zpracovaná publikace. Je však třeba brát ohled na rok vydání. Pro představu - ekdysteroidy byly izolované až v r. 1954, tedy v této publikaci se dočtete mnohé o metamorfóze, získáte informace také o žlázách s vnitřní sekrecí a či svlékacím hormonu, ovšem nikoli přesně popsané, vzhledem k informacím, které měl v oné době autor k dispozici.
* Křístek, Jaroslav a Urban, Jaroslav. Lesnická entomologie. Vyd. 1. Praha: Academia, 2004. 445 s., [32] s. barev. obr. příl. ISBN 80-200-1052-1.
* Journal of Entomology and Nematology [online]. Delta: No.37B New Ogorode Road, Sapele P.O.Box 1005, Sapele [cit. 2013-02-06]. Dostupné z: http://sfx.jib.cz/sfxlcl3??url_ver=Z39.88-2004&ctx_ver=Z39.88-2004&ctx_enc=info:ofi/enc:UTF-8&rfr_id=info:sid/sfxit.com:opac_856&url_ctx_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&sfx.ignore_date_threshold=1&rft.object_id=2480000000008481&svc_val_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:sch_svc&.
* Insects [online]. Basel, Switzerland: MDPI AG [cit. 2013-02-06]. ISSN 2075-4450. Dostupné z: http://sfx.jib.cz/sfxlcl3??url_ver=Z39.88-2004&ctx_ver=Z39.88-2004&ctx_enc=info:ofi/enc:UTF-8&rfr_id=info:sid/sfxit.com:opac_856&url_ctx_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&sfx.ignore_date_threshold=1&rft.object_id=2940000000000228&svc_val_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:sch_svc&.
* International journal of insect science [online]. [Auckland, New Zealand]: Libertas Academica [cit. 2013-02-06]. ISSN 1179-5433. Dostupné z: http://sfx.jib.cz/sfxlcl3??url_ver=Z39.88-2004&ctx_ver=Z39.88-2004&ctx_enc=info:ofi/enc:UTF-8&rfr_id=info:sid/sfxit.com:opac_856&url_ctx_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&sfx.ignore_date_threshold=1&rft.object_id=2670000000070850&svc_val_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:sch_svc&.
* Reichholf, Josef, ed., Steinbach, Gunter, ed. a Bellmann, Heiko. Motýli a ostatní hmyz. Vyd. 1. Praha: Knižní klub, 2003. 160 s. Zoologická encyklopedie. ISBN 80-242-1061-4.
Mohly by Vás také zajímat tyto odkazy, první z nich se zabývají přímo hormony z Vašeho dotazu:
* http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2010_09_831-837.pdf
* http://www.scienceworld.cz/biologie/jak-juvenilni-hormon-ridi-promenu-hmyzu-674/
* https://web.natur.cuni.cz/fyziol/odd_neuro/hormony.pdf
* http://www.akvarista.cz/web/clanky/clanek-370
Dále:
* http://www.entospol.cz/
* http://www.insect.cz/
Pokud byste potřeboval podrobnější informace, můžete se obrátit také na další knihovny, které jsou také zapojené do služby Ptejte se knihovny, a které více svým zaměřením odpovídají Vašemu dotazu. Jedná se především o Knihovnu Národního muzea (http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/knihovna-narodniho-muzea/) a Zemědělskou a potravinářskou knihovnu (http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/zemedelska-a-potravinarska-knihovna-ustav-zemedelskych-a-potravinarskych-informaci/).
Doufáme, že Vám uvedené informace a seznam literatury a elektronických zdrojů pomohly.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.02.2013 18:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu