Světská hantýrka
Text dotazu
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli byste mi neporadili. Sháním nějakou literaturu, ve které bych se mohla naučit světskou hantýrku. Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
přímo světskou hantýrkou se zabývá Slovníček světská hantýrka, který sestavil Jaroslav Podzimek a který vyšel jako příloha časopisu Bezpečnostní služba v roce 1937, roč. VII. Jako samostatný dokument jsme tento slovníček nenalezli, ale časopis Bezpečnostní služba má Národní knihovna ve fondu, jeho záznam naleznete v online katalogu NK ČR (https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001631227&local_base=NKC), konkrétní ročníky lze objednat pomocí čtenářského průkazu NK ČR pod ikonou Exempláře.
Záznam časopisu je dostupný i v naskenovaných katalozích RetrIS (https://retris.nkp.cz/Catalog?sigla=ABA001), v záložce Katalogy zvolte Generální katalog I, dále skříň Slad-Sterl, zásuvku Slovo-Smetana a číslo záznamu 447. Časopis má signaturu 54 D 5341.
Časopis si můžete objednat ke studiu do studovny pomocí odkazu Objednat v horní liště, k jeho vyzvednutí ve studovně potřebujete platný čtenářský průkaz Národní knihovny ČR.
Dále by Vám ještě mohli pomoci následující publikace:
1) KRÁTKÝ, Radovan. Hantýrka pro samouky. Praha ; Litomyšl : Paseka, 2004. 111 s. ISBN 80-7185-495-6.
2) HUBÁČEK, Jaroslav. Malý slovník českých slangů. Ostrava : Profil, 1988. 189 s.
3) Slovník nespisovné češtiny : argot, slangy a obecná mluva od nejstarších dob po současnost : historie a původ slov. Praha : Maxdorf, c2006. 460 s.  ISBN 80-7345-098-4.
4) OUŘEDNÍK, Patrik. Šmírbuch jazyka českého : slovník nekonvenční češtiny 1945-1989. V Praze ; a Litomyšli : Paseka, 2005. 501 s. ISBN 80-7185-638-X.
5) HANČL, Antonín. Ejhle, cirkusy a varieté : první český cirkusový slovník. Brno : Rovnost, 1995. 164 s. ISBN 80-85826-09-7.
Případně internetové stránky - http://www.souvislosti.cz/202/ten.htmlhttp://slangy.cz/SNC_Argot.html.
Další zdroje by Vám ještě mohli poradit kolegové z Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz) nebo Ústav českého jazyka a teorie komunikace na Filozofické fakultě UK (http://ucjtk.ff.cuni.cz/).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.01.2009 14:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu