světové sucho a záplavy
Text dotazu
dobrý den chci se zeptat jak to bude vypadat v příštích letech se světem v Japonsku jsou záplavy a požáry jinde.
taky je hodně málo úrody kvůli suchu jak to bde dál bude to horší ? s Českou republikou a jak to bude s vodou nebudeme na tom hůř ? děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
nad otázkou jak životní prostředí ve světě a třeba konkrétně v České republice bude vypadat v příštích letech, desetiletích a staletích si vědci a vědkyně neustále lámou hlavy. Jak jste zmínil ve svém popisu, na celé planetě dochází k čím dál tím větším výkyvům počasí. Sucha, srážky, změny větrů povětšinou nabývají na intenzitě a mění se jejich cykly.
Drtivá většina odborníků se shodne na tom, že změny v meteorologických cyklech souvisí s globálním oteplováním planety. „Při vyšší koncentraci oxidu uhličitého ve vzduchu se patrně (90% pravděpodobnost) zvýší síla (rychlost větru, intenzita deště) tropických cyklónů, tedy hurikánů a tajfunů. Celkový počet zřejmě poklesne, protože se zároveň sníží frekvence slabších bouří.“ (http://www.zmenaklimatu.cz/cz/fakta/46-dusledky/1273-fakta). Václav Cílek (2015) jednoduše vysvětluje, že svět je stále teplejší a vlhčí, protože se odpařuje víc vody. "A ta voda, co se odpaří, je odnášena větry. A globální větrná růžice (vzorec, kudy větry vanou) je určována malými rozdíly teplot mezi pevninou a oceánem. To znamená, že jakmile se změní plochy země a moře, změní se i směr větrů. Vody je ve vzduchu víc, ale větry vanou jinak. Navíc v klimatologii stačí malá anomálie a celkové trendy se změní. Ale i když se na všechny údaje dívám skepticky, stejně vidím, že svět se otepluje a to oteplování má za následek změnu větrů a tedy vláhy."
Velkým globálním problémem se tedy stává sucho. V roce 2015 zveřejnila OSN ve své zprávě, že v následujících 10 letech můžeme očekávat přibližně ve 48 zemích velké sucho, které může mít katastrofální důsledky. Nedostatek vody se bude týkat přibližně 3 miliard lidí na celé planetě. Toto sucho by se mělo týkat především „Středo a jihozápad USA včetně Kalifornie, vypadá to na Mexiko. Dále pak kusu Číny, prakticky celé Indie, Pakistánu, Iránu, Iráku, Sýrie a větší části severní Afriky a Středozemí včetně jižního Španělka, jižní Itálie. Zasáhne to Francii, Řecko, Bulharsko, Rumunsko a pás přes východní Ukrajinu až k Baltu.“ (Cílek, 2015).
Velký nedostatek vody by se měl vyhnout střední Evropě, tedy i České republice, nicméně to, že se sucho dotkne téměř poloviny světa, přirozeně ovlivní i nás. Země a regiony, které se budou potýkat s nedostatkem vody, nebudou zemědělsky soběstačné a dá se předpokládat, že se buď zvýší nároky na transport potravin z více úrodných částí světa (čímž pravděpodobně automaticky stoupnou i emise do ovzduší přispívající ke globálnímu oteplování), případně populace začnou migrovat, což může mít dalekosáhlé důsledky. Navíc nutno zmínit, že sucho se již nyní týká i regionů jako je Morava, Žatecko, nebo Lounsko.
Velká sucha a nedostatek vody neovlivňují jen klimatické změny, zapříčiněné do velké míry i globálním oteplováním. Suchu významně přispívá i zvyšující se spotřeba vody. Populace na planetě roste exponenciálně a vodu lidé spotřebovávají nejen na pití, koupání a splachování toalet, ale velké množství vody například mizí i v netěsnících potrubích. Cílek (2015) hovoří i o tzv. virtuální vodě. Jedná se o vodu, která byla nutná pro chov, pěstování nebo výrobu statků, které spotřebováváme. Zdaleka největší množství vody je například spotřebováno k výrobě hovězího masa. Abychom si mohli koupit jeden kilogram hovězího masa, byla potřeba spotřebovat přibližně 15 500 litrů vody. Aby kráva vyrostla musí totiž něco pít a především musí jíst a pěstování krmiva pro hospodářská zvířata spotřebovává velké množství vody. „Virtuální voda“ je spotřebovávána například i při výrobě železa, vína, oblečení a čehokoli jiného. Dle některých propočtů průměrný Evropan/ka spotřebuje přibližně 4500 litrů vody za den!
Lze uzavřít, že velká sucha můžeme nejen v České republice v příštích letech očekávat. Tím, že se staneme skromnými a uvědomělými spotřebiteli/spotřebitelkami a budeme vodou (i tou virtuální) šetřit určitě rozsah a dopady sucha zmírníme a přispějeme tak k lepšímu životnímu prostředí nás všech.
Odkazy na zdroje:
https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/voda/tyden-vody-predstavu-virtualni-vodu-na-salek-kavy-je-ji-treba-140-litru_1706230630_sam
http://www.rozhlas.cz/dvojka/kupredudominulosti/_zprava/1489286
http://www.rozhlas.cz/dvojka/kupredudominulosti/_zprava/osn-varuje-za-10-let-budou-3-miliardy-lidi-bez-vody-kam-se-asi-pujdou-napit--1486686
http://www.rozhlas.cz/dvojka/kupredudominulosti/_zprava/o-hrozbach-spojenych-se-zmenou-klimatu-vime-mluvme-o-nich-uklidni-nas-to--1403054
http://eurodenik.cz/veda/nasa-ubytek-podzemni-vody-a-sucha-predstavuji-globalni-nebezpeci
Další doporučené zdroje:
Výše uvedené zdroje můžete rovněž využít pro rozšíření svých obzorů v oblast těchto témat.
Kde si publikace lze vypůjčit, najdete například v online Souborném katalogu ČR.
http://aleph.nkp.cz/F/
Klíčová slova:
životní prostředí – globální oteplování- změna klimatu– udržitelný rozvoj - změny meteorologických dějů - sucho- povodně
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.07.2017 20:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu