světová populace
Text dotazu
Dobrý den, sháním informace o světové populaci, natalitě a mortalitě v jednotlivých státech světa. Hledám statistiky, přesné informace a odkazy na články, které se všeobecně zabývají počtem lidí žijícím na světě dnes i v minulosti. Hledám informace o počtech obyvatel jednotlivých států, hustotě obyvatel, apod. Děkuji za pomoc
Odpověď
Dobrý den,
pro získání přesných a aktuálních (nejčastěji z roku 2013) informací o všech státech na světě Vám vřele doporučujeme využít internetový zdroj, jehož věrohodnost je zaručena - jedná se o CIA The World Factbook, který je volně dostupný na adrese https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/.
Prostřednictvím Souborného katalogu ČR (dostupný na http://aleph.nkp.cz/F) můžete nalézt publikace týkající se demografie a statistik k tomuto tématu. Knihy jsou většinou zaměřeny na konkrétní region, poté tedy záleží na tom, co Vás přesně zajímá. Ukázkou uvádíme některé z vyhledaných titulů (použitá klíčová slova: populace, demografie):
* Wieland, Ulrich, ed. Europe in figures: Eurostat yearbook 2012. Luxembourg: Publications Office of the European Union, 2012. 692 s. Statistical books. Theme: general and regional statistics. ISBN 978-92-79-22085-2.
* Evropská komise. Eurostat regional yearbook 2012. Luxembourg: Publications Office of the European Union, 2012. 213 s. Statistical books. ISBN 978-92-79-24940-2.
Klíčová slova: obyvatelstvo -- země Evropské unie -- 2001-2020 *ekonomické ukazatele -- země Evropské unie -- 2001-2020 * sociální ukazatele -- 2001-2020 -- země Evropské unie * země Evropské unie -- hospodářské poměry -- 2001-2020 * země Evropské unie -- sociální poměry -- 2001-2020
* World Bank. Atlas of global development [online]. 3rd ed. Washington, D.C.: Collins, ©2011 [cit. 2014-02-06]. Dostupné z: http://site.ebrary.com/lib/natl/Doc?id=10460969.
Pozn.: e-knih dostupná pro uživatele registrované v NK ČR
* Urban population, development and the environment 2011. New York: United Nations, 2011. 93 x 61 cm, složeno na 31 x 21 cm. ISBN 978-92-1-151488-9.
Dále můžete využít licencované online databáze, které slouží především k vyhledání odborných článků ze zahraničních periodik. Pro uživatele registrované v NK ČR jsou k dispozici databáze, jejichž přehled naleznete na adrese http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju, k většině z nich je možný také vzdálený přístup http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/vzdaleny-pristup. POkud nejste čtenářkou NK ČR, zeptejte se ve vaší knihovně na možnost využívání licencovaných databází.
Dále by pro Vás mohly být zajímavé např. tyto stránky:
* Český statistický úřad - http://www.czso.cz/
* Eurostat - http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat/home/
* Population Association of America - http://www.populationassociation.org/publications/demography/
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.02.2014 09:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu