světlušky
Text dotazu
Prečo je dôležité, aby samce svetlušky Pteroptyx malaccae v čase párenia svietili synchrónne?
Odpověď
Dobrý den,
bohužel Váš dotaz je velmi specifický a nenašli jsme informace, které by plně odpovídaly Vašemu zadání. Podařilo se nám nalézt pouze informace týkající se světlušky větší (Lampyris noctiluca). Patrně se tyto informace dají zobecnit na všechny druhy nočních světlušek.
Světluška větší, lidově nazývaná svatojánská muška, je druh brouka z čeledi světluškovitých. Známá je především svojí schopností vyzařovat ze svého těla zelenkavé světlo. Toto světlo mohou světlušky vlastní vůlí vypnout i zapnout. Létat umí pouze samci.
Samičky jsou v trávě a svítí velmi výrazně, aby ukázaly samečkům, že jsou připraveny k páření. Samci svítí slaběji než samičky a létají ve výšce několika metrů nad nimi. Čím jasnější světlo, tím spíše nalákají partnera k páření. Když samečci zahlédnou samičku tak k ní přistanou. Páření a kladení vajíček probíhá na zemi. Oba partneři umřou do několika dnů po páření.
Larvy žijí na zemi a živí se slimáky. Také ony mohou slabě svítit. Po pětinásobném svlečení se zakuklí. Z kukly sa vylíhne dospělý jedinec.
zdroj :
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sv%C4%9Btlu%C5%A1ka_v%C4%9Bt%C5%A1%C3%AD
http://cs.wikipedia.org/wiki/Optimalizace_hejnem_sv%C4%9Btlu%C5%A1ek
http://sk.wikipedia.org/wiki/Svetlu%C5%A1ka_sv%C3%A4toj%C3%A1nska
Doporučujeme Vám prostudovat knihy zabývající se brouky, zde byste mohla nalézt konkrétní odpověď na Váš dotaz. Ukázkou Vám uvádíme některé příklady
publikací:
* SCHULZE, Werner. Coleoptera Westfalica: Familia Lycidae, Omalysidae et Lampyridae. Münster: Westfälisches Museum für Naturkunde, 1990. 61 s.
Abhandlungen aus dem Westfälischen Museum für Naturkunde, ISSN 0175-3495; 52. Jg., H. 2.
Klíčová slova: zoogeografie * nosatcovití * červenáčkovití * světluškovití * faunistika
* MAŘAN, Josef. Naši brouci. 2. vyd. Praha: Albatros, 1972. 398, [2] s. Oko; Sv. 9.
* ZAHRADNÍK, Jiří. Svět brouků. 1. vyd. Praha: Práce, 1974. 252, [2] s.
Delfín.
Resumé: Čtivě psaná knížka, provázená desítkami fotografií, dává nahlédnout do zajímavého a poměrně málo známého světa brouků, kterých jen u nás žije na
7000 druhů. Hovoří o jejich největších i nejmenších představitelích, o vzácnýchdruzích, o způsobu života brouků, o jejich péči o potomstvo, o škodlivosti a užitečnosti některých druhů. Radí také, jak, kdy a kde brouky sbírat, jak je preparovat a určovat.
* BALL, George E., ed. Taxonomy, Phylogeny, and Zoogeography of Beetles and Ants. Dordrecht: W. Junk, 1985. 13, 514 s. Series entomologica; Vol. 33.
ISBN 90-6193-511-3.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.07.2012 14:25
Anton Chromek píše:
Úterý 19.12.2017 17:25
Dobrý den
čím se živí svetluška svetojánska ?
PSK - admin píše:
Středa 20.12.2017 16:37
Dobrý den,
světluška neboli svatojánská muška je brouk patřící do čeledi světluškovitých. Světlušky jsou aktivní zejména v době kolem svatého Jana (24. června) a v letních měsících, kdy se páří. Tito brouci se pyšní schopností vydávat zelenkavé světlo. Létat umí pouze samečci, samičky se pohybují při zemi v trávě nebo na listech keřů. Hlavním posláním světlušek je najít druha a přivést na svět potomky, krátce poté hynou. Dravé larvy světlušek se živí malými slimáky, dospělci většinou potravu nepřijímají.
Zdroje:
https://cs.wikipedia.org/[…]/Sv%C4%9Btlu%C5%A1ka_v%C4%9Bt%C5%A1%C3%AD
https://chovatelka.cz/[…]/svetluska-vetsi-neboli-svatojansky-broucek
http://www.ireceptar.cz/[…]/
HANZÁK, Jan, ZAHRADNÍK, Jiří a MOUCHA, Josef. Světem zvířat. V. díl. 2. část, Bezobratlí. 1. vyd. Praha: Albatros, 1973. 451, [5] s.
ZAHRADNÍK, Jiří. Brouci: [fotografický atlas]. 1. vyd. Praha: Aventinum, 2008. 288 s. Fotografické atlasy. ISBN 978-80-86858-43-2.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu