švejkovský humor
Text dotazu
Prosím o vysvětlení pojmu "švejkovský humor" Děkuji
Odpověď
Dobrý den, v knize "Umělecká pravdivost Haškova Švejka" se o Švejkově humoru píše:
" Jsou to vlastnosti Švejkova způsobu myšlení a řeči, které můžeme stručně shrnout pod označení Švejkův humor. Ten charakterizuje Švejka v projevech mu nejvlastnějších, v rozsáhlém komentování poměrů, které kolem sebe nalézá.
Zatím co vnější groteskní rysy se uplatňují jen v určitých okamžicích, prvek humoristický působí neustále. Hašek ve Švejkovi vytváří přímo postavu lidového humoristy. (...) Autor přenáší těžiště komických kontrastů do Švejkova vyprávění anekdot a příběhů, které vytvářejí jakési druhé "osudy" tohoto reka, vložené do rámce příhod vnějších. (...) Švejkův humor vyznívá přitom pokaždé jako naprosto živelný, "neuvědomělý" lidový projev. (...) Nejčastěji vyjadřuje primitivismus lidového způsobu myšlení a řeči ve spojení s náročnějšími prostředky zesměšnění plnou převahu Švejkova humoru nad danou skutečností (...) Využívá "nelogičností" obsažených skrytě už v samém způsobu lidové mluvy". Švejkův humor nese i prvky absurdní nadsázky, šibeničního a cynického humoru.
(JANKOVIČ, Milan. Umělecká pravdivost Haškova Švejka. Praha : ČSAV, 1960)
Kromě výše zmíněné publikace se popisu a výkladu Haškova Švejka věnuje i kniha:
* PYTLÍK, Radko. Kniha o Švejkovi. 1. vyd. Praha : Československý spisovatel, 1983.
Podobnost některých povahových rysů románových hrdinů s českou povahou hledá Josef Jedlička v knize:
*JEDLIČKA, Josef. České typy, aneb, Poptávka po našem hrdinovi. 1.vyd. Praha : Nakladatelství Franze Kafky, 1992. (včetně Švejka - popis tzv. švejkování)
Humoru v některých vybraných literárních dílech se věnuje kniha:
* HÁJKOVÁ Alena. Nejen o humoru. 1. vyd. Praha : Československý spisovatel, 1984.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.10.2009 12:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu