švédská trojka
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na historii (původ) slovního spojení švédská trojka. Nemůžu najít jedinou zmínku proč se tomu tak ríká. V žádné jiné zemi, ani ve švédsku toto spojení neexistuje. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
podařilo se nám najít výklad spojení „švédská trojka“ pouze na wikipedii. Zasíláme tedy odkaz: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0v%C3%A9dsk%C3%A1_trojka. Nemůžeme ale zaručit, že jsou zde uvedené informace skutečně relevantní, protože zde bohužel není uveden zdroj z kterého bylo čerpáno. Jinak se nám podařilo vyhledat pouze výraz „ruská trojka“, což je zvláštní trojspřežení, které se používalo v Rusku. Vypadalo tak, že u vozu ve spřežení jsou vedle sebe tři koně. Zda má výraz „ruská trojka“ nějakou spojitost s výrazem „švédská trojka“ se nám ale dohledat již bohužel nepodařilo.
Se svým dotazem se ještě můžete zkusit obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk Český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna, kde by Vám pravděpodobně mohli být jazykoví odborníci schopni podat relevantnější odpověď.
Námi projité zdroje:
* Kol. autorů. Ottův slovník naučný : Ilustrovaná encyklopedie obecných vědomostí. 24.díl (Staroženské - Šyl) Praha : J. Otto, 1906.
* Kol. autorů. Ottův slovník naučný : Ilustrovaná encyklopedie obecných vědomostí. 25.díl (T - Tzschirner) Praha : J. Otto, 1906.
* http://ssjc.ujc.cas.cz/
* http://bara.ujc.cas.cz/psjc/
* http://prirucka.ujc.cas.cz/
* http://lexiko.ujc.cas.cz/heslare/
*  MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. fotoreprint podle 3. vyd. Z roku 1971. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 1997. ISBN 80-7106-242-1.
* HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého : se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1992. ISBN 80-04-23715-0.
* REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. 1. vyd. Praha : Leda, 2001. ISBN 80-85927-85-3.
* Kol. autorů. Slovník české frazeologie a idiomatiky : Přirovnání. 1. vyd. Praha : Academia, 1983.
* Kol. autorů. Slovník české frazeologie a idiomatiky : Výrazy neslovesné. 1.vyd. Praha : Academia, 1988.
Obor
vse
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.12.2012 08:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu