Svatomartinské víno
Text dotazu
Dobrý den,
zajímá mě historie Svatomartinských vín – kde se vzala? Vím, o co se v současnosti jedná, ale chtěla bych vědět, kdy, kde a proč vznikla. A zda se dělají tato vína nebo jim podobná (obecně mladá vína) i mimo ČR.
Předem děkuji za vaši odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
sv. Martin, který po darování půlky svého pláště chudáku měl sen o Ježíši Kristu v onom darovaném plášti, zemřel dne 8.11. 397 a pochován byl o 3 dny později, proto se jeho svátek slaví právě 11.11.
Martinský svátek byl považovaný za předěl teplého a studeného období, ostatně dokládá to také pranostika "Martin přijížděl na bílém koni." Tento den byl důležitý také pro spravování obce - konaly se valné hromady, poddaní odváděli dávky, čeleď měnila službu, konaly se výroční martinské trhy a na řadě míst se drželo posvícení, které se neobešlo bez husí pečínky (pečená martinská husa má u nás tradici již od 15. století), martinských rohlíků (říkalo se jim také podkovy jako připomínka podkov koně sv. Martina; často dávané jako odchodné pro odcházející čeleď) či bejkovy svatby, též tzv. svatomartinské sýpky.
Své místo má dnes na svátek sv. Martina také svatomartinské víno. Právě sv. Martin je označován za patrona vinařů a vinohradníků, dále rytířů, jezdců, vojáků, žebráků, koní a hus. Tradice svatomartinského vína se stává čím dál populárnější, ačkoli její počátky sahají až do 18. století na dvůr Josefa II., kdy bylo zvykem připíjet si na sv. Martina poprvé novým vínem. Při uzavření smlouvy s čeledínem na práci na další rok nebo při loučení s odcházejícím si už v dávných časech na Moravě hospodář připíjel mladým vínem - byla to tedy nejenom oslava nové smlouvy nebo poděkování při odchodu dobrého pracovníka, ale také oslava úrody a nového mladé vína. Podle martinského vína se také usuzovalo, jak dobré víno bude. Tato tradice se nyní obnovuje a někteří vinaři dokonce stanovují přesnou dobu první ochutnávky, a to 11.11. v 11 hodin.
Co se týká rozšíření tradice martinského vína, jedná se o zvyk z naší země. Martinská vína si však získávají oblibu i v cizích zemích a zde se také tyto první ochutnávky probíhají. Ačkoli dle knihy "Český rok na vsi a ve městě"  pokud se v Lyonu zeptáte na mladé víno Beaujolais Nouveau, dočkáte se překvapivé odpovědi: "To my nepijeme, je to jen obchodní trik na hloupé cizince."
Každopádně u nás se martinská vína těší velké oblibě nejenom mezi milovníky vína, ale také mezi odborníky.  Označení Svatomartinské totiž mohou nést pouze moravská a česká vína, která splní všechna požadovaná kritéria. Letos komise zasedala ve dnech 23.10. a 31.10.2014 a cca 2.11.2014 měla být oficiálně známa všechna vína, která od 11. 11. ponesou logo sv. Martina na koni. Seznam těchto vín naleznete na adrese http://www.wineofczechrepublic.cz/svatomartinske/vina-se-znamkou-svatomartinske-2014.html. Nyní se už tedy můžete těšit na to, že za pár dní ochutnáme letošní martinské víno spolu s dalšími tradičními dobrotami ku příležitosti svátku sv. Martina.
Použité zdroje:
TOUFAR, Pavel. Český rok na vsi a ve městě: [české a moravské zvyky, svátky, tradice, pověry, pranostiky, zábava, radost z vaření a jídla, tajemné příběhy a dávné legendy]. Vyd. 1. Třebíč: Akcent, 2004. 2 sv. ISBN 80-7268-276-8.
KRAUS, Vilém. Víno napříč staletími. Praha: Praga Mystica, 2012. 107 s. ISBN 978-80-86767-10-9.
MOTLOVÁ, Milada. Český rok od jara do zimy. Vyd. 1. V Praze: Fortuna Libri, 2010. 323 s. ISBN 978-80-7321-522-4.
http://www.kudyznudy.cz/Aktuality/Svatomartinska-vina-zaznamenavaji-jedinecny-uspech.aspx
http://www.wineofczechrepublic.cz/svatomartinske.html
Obor
Zemědělství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.11.2014 10:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu